ERDON Helyi hírek

2015.10.07. 12:17

Egyezmény roma családok segítéséért

Franciaországból visszatérő roma családok támogatására vonatkozó egyezményt írt alá Claudiu Pop prefektus az Emigrációért és Integrációért felelő Francia Hivatal képviselőivel.

Franciaországból visszatérő roma családok támogatására vonatkozó egyezményt írt alá Claudiu Pop prefektus az Emigrációért és Integrációért felelő Francia Hivatal képviselőivel.

Nagy-Lyon önkormányzata és Tenke között már 2012 óta létezik a Franciaországból visszatérő roma családok segítésére vonatkozó egyezmény. Amint Teodor Coste, Tenke polgármestere elmondta, eddig 300 ezer euró értékű támogatásban részesültek, s reméli, hogy az egyezmény kiterjesztése nyomán minél több Bihar megyei település roma lakosai részesülnek majd segítségben. Tenkén egyebek mellett egy multifunkcionális központ épült, amely zuhanyozókkal, mosógépekkel van ellátva, osztálytermek létesültek, ahol iskola után tanulhatnak a roma gyerekek, továbbá házak épültek, illetve lettek felújítva.

A bukaresti francia nagykövetségnek az Emigrációért és Integrációért felelő Francia Hivatal tagjaiból álló delegátusát Hossein Mokry és Luiza Bălăceanu, Nagy-Lyon tartományt pedig Max Vincent, Philippe di Loreto és Isabelle Lagarde képviselte. Amint Hossein Mokry elmondta, Franciaország első sorban a romák ottani integrálására törekszik, viszont azok számára, akik nem tudnak beilleszkedni és vissza szeretnének jönni Romániába, segítséget szeretne nyújtani az itteni beilleszkedésben. Az egyezmény, melyet eddig csak Tenkével kötöttek meg, tegnap viszont kiterjesztettek Bihar megyére, pont ezt a politikát tükrözi. Fontosnak tartják az együttműködést a romániai települések vezetőivel, tette hozzá. Elhangzott: a romák nagy része szegényes körülmények között él, a higiénia és lakhatás biztosítása mellett szakmai képzésük is fontos, hiszen csak így tudnak majd az elkövetkezendőkben elhelyezkedni. A kérdésre, hogy hány roma származású hazai állampolgár települt vissza eddig, azt mondta, a számuk évről évre változik, voltak évek, amikor több ezren és olyan évek is, amikor mindössze néhány százan.

Együtt jóval többet tudnak megvalósítani, szeretné, ha az elkövetkezendőkben is együttműködnének, mondta el Tenke polgármestere, majd a jelenlévők aláírták a kiterjesztett egyezményt. Ez egyebek mellett egy sürgősségi szociális segély nyújtására vonatkozik, melyből a visszatérő romák rendbe tehetik otthonukat, egy elhelyezkedési segélyre azoknak, akik munkába állnak, valamint egy olyan támogatásra, melyből vállalkozást indíthatnak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!