ERDON Helyi hírek

2015.10.19. 11:46

Az ország naivjai Váradon

Meg is vehetik a munkákat: az általában népszerű naiv művészet országos seregszemléje zajlott Váradon, a műveket pedig november 1-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Meg is vehetik a munkákat: az általában népszerű naiv művészet országos seregszemléje zajlott Váradon, a műveket pedig november 1-ig nézhetik meg az érdeklődők.

Ismét van Országos Naiv Művészeti Fesztivál, mégpedig újra Nagyváradon. Ez ugyanis már a második ilyen országos seregszemle volt – de a művek még most is megtekinthetőek. És mint a múlt hétvégén tartott rendezvénysorozat egyik szervezője elmondta, „egy átlagos művészeti rendezvényen vagy harmincan vannak, abból tízen újságírók, tízen meg a kiállítók vendégei, de jelen esetben nem így lesz”. Nem is így volt, ugyanis e rendezvény sokakat vonzott a barokk palotába.

A II. Országos Naiv Művészeti Fesztivált a Romániai Naiv Művészek Szövetsége szervezte, helyi partnerintézményekkel és magukkal az alkotókkal közösen. Váradon mintegy 30 alkotó állít ki. Október 15-én, a nyitónapon kerekasztal-beszélgetést tartottak a művészek, a következő napon pedig országos konferenciájukat. Idén két premier is van: a naiv metszet, Andra Bîrsan, Ion Zaiţ, Marius Ştefan, Vasile Ivănuţă alkotásai révén, illetve a naiv üvegfestészet, a váradi Raul Murg munkáival bemutatva. Magát a kiállítást is 16-án nyitották meg, a barokk palotában. A tárlat november 1-ig tekinthető meg.

Nagyon megy...

A naiv művészet egyidős a művészettel, rokona a népművészetnek, ám ilyen név alatt főleg a 19. század végétől él. A nagy művészeti áramlatoktól függetlenül működő, művészképzésben nem részesült festők, szobrászok alkotásainak gyűjtőfogalma. Kiemelkedő képviselői voltak a francia Henri Rousseau, a magyar Benedek Péter stb. Manapság egyre nagyobb érdeklődés kíséri a naiv művészek tevékenységét, itthon is. És nem kell titkolni, hogy üzletág is. A váradi seregszemlén is megvásárolható volt a művek jelentős része, és vették is azokat. E művészeti ágban amúgy is a festészet a legnépszerűbb.

Romániában csak 1969-ben nyílt először naiv festészeti kiállítás, ekkor vált kvázi hivatalosan is elfogadottá ez. Ion Nita Nicodin Arad megyei parasztfestő nevéhez kötődött az a tárlat, ugyanakkor Pitesti-en szinte azzal egy időben hozták létre az ország első naiv festészeti képtárat. Nemzetközi porodra a kilencvenes években léptek csak igazán az itteni ilyen művészek, az adott évtized elején voltak ugyanis az első nagyobb, külföldi vándorkiállításaik. Ami a romániai magyar művészetet illeti, például elismerés övezi Györkös Mányi Albert festményeit, mint ahogyan az irodalomtörténet is számon tartja Győri Klára széki mesemondó Kiszáradt az én örömem zöld fája (1975) vagy a farkaslaki Tamási Gáspár Vadon nőtt gyöngyvirág (1971) című emlékezését.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!