ERDON Helyi hírek

2015.10.18. 18:50

A Weiszlovits-palota mini-reneszánsza

A rengeteg kibelezett egykori hotelszoba jól hozza azt, amit egy fantomépületnek kell. Persze a cél az lenne, hogy ne ilyen legyen – ám azt továbbra sem tudni, hogy mikor újítják fel, tulajdonjogi viták vannak ugyanis az egykori nagyváradi Weiszlovits-palota körül.

A rengeteg kibelezett egykori hotelszoba jól hozza azt, amit egy fantomépületnek kell. Persze a cél az lenne, hogy ne ilyen legyen – ám azt továbbra sem tudni, hogy mikor újítják fel, tulajdonjogi viták vannak ugyanis az egykori nagyváradi Weiszlovits-palota körül.

Egy újabb fantomépületet lehetett bejárni a megyeszékhelyen az elmúlt napokban: a Fő utcán tátongó, évszázados múltra visszatekintő Park szállót. Igen sokan éltek is e lehetőséggel. Október 16-án, 17-én és 18-án rendezvénysorozatot tartottak ugyanis Nagyváradon az egykori Weiszlovits-palotában, azaz a Park szállóban és udvarán. Mint arról már beszámoltunk, a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, partnerségben a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal egy olyan projektet kezdeményezett, melynek célja a műemléképületek újrafelfedezése. A 45 ezer lej értékű projekt keretében szervezett program első helyszíne az egykori Weiszlovits-ingatlan volt. A rendezvénysorozat keretében pénteken volt az ünnepélyes megnyitó, kiállítással egybekötve, majd kamarakoncertek következtek. A nyitónapon azonban sokan leginkább azzal voltunk elfoglalva, hogy bejárjuk az épületet, amely máskor – és már egy jó ideje – zárva van.

Kérdéses a sorsa

A rengeteg kibelezett egykori hotelszoba jól hozza azt, amit egy fantomépületnek kell, bár otthagyott, szanaszét heverő tárgyak, amik még kísértetiesebbé szokták tenni az ilyesmit, itt alig vannak, más tényezők viszont igen érdekes hangulatot kölcsönöznek az egésznek. Persze a cél az lenne, hogy egyáltalán ne ilyen legyen – ám azt továbbra sem tudni, mikor újítják fel, ugyanis tulajdonjogi viták is hátráltatják a rendezést. Egy szakértő, aki azt kérte, ne említsük nevét, annyit elárult lapunknak, hogy tudomása szerint jelenleg egy vállalkozó irodáknak szeretné átalakítani az egészet – bár ez nem megerősített infó. Ugyanakkor – tette hozzá forrásunk – eleve nem biztos, hogy végül akarni fogja, ugyanis nagy beruházás lenne. A helyszínen mi is láttuk, miért: az ingatlan nemcsak ki van belezve, de strukturálisan is sérült, összevissza repedezett. A szakértő szerint a vakolat leomlása mellett akár az is fenyegethet, hogy a Fő utcára néző teljes homlokzati része leomlik.

Tagore is járt itt

A palota eklektikus stílusú, a Fő (Republicii) utca 5. szám alatt található. Egy régebbi, a 18. század második felében épült barokk épületre, a Bethlen-palotára épült 1913 és 1915 között. A tervező a szakemberek szerint Czoczek Alajos, az építő ismeretlen. A domináns eklektikus stíluson egyes helyeken felülkerekednek a szecessziós díszítések, az Art Deco elemek (a belső udvaron), de a klasszikus, provinciális stílusra jellemző egyszerű elemek is (a főhomlokzaton). A szecessziós elemek szinte eredeti formájukban figyelhetők meg a külső udvaron és a lépcsőházban (az ablakokon, a festett üvegeken, a kovácsolt vas elemeken). 1915 óta itt folyamatosan a Weiszlovits-család tulajdonában álló szálloda működött. Weiszlovits Emil saját ízlése alapján díszíttette ki az ingatlant. Az ő kezdeményezésére látogatott el Nagyváradra Rabindranath Tagore, akit ebben a szállóban láttak vendégül. A háromnapos rendezvénysorozat után ismét zárva tartják az ingatlant, amely jobb időket élt meg, de a mostaninál megintcsak jobb időkre vár. Ha egyáltalán van még mire várnia, mielőtt helyrehozhatatlan állapotúvá romlik…

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!