ERDON Helyi hírek

2015.09.01. 10:31

Várniuk kell a károsultaknak

Csődeljárást kezdeményezett a bíróság az Astra biztosító és viszontbiztosító társaság ellen, aminek körülbelül 1,8 millió ügyfele van Romániában. Az érintetteknek egyelőre várniuk kell.

Csődeljárást kezdeményezett a bíróság az Astra biztosító és viszontbiztosító társaság ellen, aminek körülbelül 1,8 millió ügyfele van Romániában. Az érintetteknek egyelőre várniuk kell.

Biró Albin, az Egységes Pénzügyi Felügyelet (ASF) RMDSZ-es tagja ezzel kapcsolatban kedden arról tájékoztatta az Erdély Online-t, hogy a csődhelyzetté nyilvánításnak különböző fázisai vannak. Először vissza kellett hívni a 2014 februárjában kinevezett felügyeleti biztost a problémás cégtől, ami a múlt héten megtörtént, de még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ezután következett a fizetésképtelenség megállapítása, majd ennek közlése a bírósággal, illetve kérvényezése a csődeljárás megindításának, elbírásának. Erről a bíróság hétfőn döntött, de határozat 10 napig megfellebbezhető, ezért még ezután is még körülbelül 30 napba kerülhet a végleges csődeljárás elindítása. Ugyanakkor még folyik a felügyeleti biztos kivonulása a cégtől, ami azt jelenti, hogy visszakerül a korábban felfüggesztett igazgatótanács, mely addig működik, míg a teljes archívumot átadja a Garancia Alapnak.

Három verzió

A szakember hangsúlyozta: amikor a csődeljárásról szóló határozat megjelenik a Hivatalos Közlönyben, csak azt követően teremtődik meg a jogi alapja annak, hogy az Astra ügyfelei tegyenek valamit. Három változat lehetséges: már nem a biztosítótársaságtól, hanem a Garancia Alaptól kérhetik a káruk rendezését; egyoldalúan felmondhatják a szerződésüket, mellyel egyidejűleg visszaigényelhetik a meg nem valósult szolgáltatás díját; valamint egy harmadik verzió is felmerülhet, amennyiben a kár a Közlönyben való említett megjelenés után történik, akkor ennek rendezését szintén a Garancia Alaptól kell kérni, például a baleset megállapításától kezdve egészen a javítási költségekig. Mivel ehhez többletmunkára van szükség, a Garancia Alap a munkaerő állományának a bővítését tervezi.

A kár ügyintézésére pedig valószínűleg két módszer közül fog valamelyik megvalósulni: vagy egy ezzel megbízott cég fogja megállapítani a károkat minden megyében, vagy pedig mindezt a Garancia Alap hálózatán keresztül bonyolítják le, melynek minden megyében lesz egy ezzel foglalkozó munkatársa. Érdemes még azt is tudni, hogy 2014. júliusától törvény van arról, hogy a kártérítés felső határa 450 ezer lej. Eddig ennyi a fejlemény az Astra biztosítótársasággal kapcsolatos csődeljárásról, Biró Albin szerint az érintett ügyfelek az újdonságokat nyomon követhetik a www.asfromania.ro honlapon, melyet igyekeznek folyamatosan frissíteni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!