ERDON Helyi hírek

2015.09.06. 12:21

Újra AgroBihor vásár az ERA-ban

Hetedik alkalommal zajlott a hétvégén mezőgazdasági vásár a nagyváradi Era Shopping Park parkolójában. Az idén kevesebb termelő vett részt a háromnapos rendezvényen, mint máskor.

Hetedik alkalommal zajlott a hétvégén mezőgazdasági vásár a nagyváradi Era Shopping Park parkolójában. Az idén kevesebb termelő vett részt a háromnapos rendezvényen, mint máskor.

Péntek délelőtt nyitották meg a Bihar Megyei Tanács, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság, a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség, az Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, a Mezőgazdasági Konzultáció megyei hivatala, valamint magáncégek által hetedik alkalommal szervezett AgroBihor mezőgazdasági vásárt. Az idén sem hiányoztak a korszerű mezőgazdasági gépek – traktoroktól a biomasszával működő fűtőberendezésekig - s ezúttal is volt egy elkülönített rész lovak, marhák, bárányok számára. Egy érmihályfalvi gazda, Tonţ Florin pónilovakat állított ki, s aki akart, tehetett egy kört a vásár területén egy pónilovak által húzott szekéren.

Termékek

A termelői részlegen viszonylag kevesen voltak, azonban ezúttal sem hiányoztak a házilag készült pálinkák és a méhészeti termékek. Az egyik kiállító, a 73 éves Oros Ioan kérdésünkre elmondta, hogy már csaknem harminc éve foglalkozik méhészettel, s jelenleg 123 méhcsaládot gondoz Rojton. Mint hozzátette, ilyen „afrikai” időjárást, ennyire hosszas kánikulával már évtizedek óta nem tapasztalt, s ezt a méhek is megsínylették. Árai alkudhatók, tudtuk meg, a vegyes virgméz kilóját 20-25 lejért árulja, a hársfa méz 25 lejbe kerül, az akácméz ára pedig 30-35 lej.

Szintén itt találkoztunk a nagyváradi Tincău Teodorral, aki saját termelésű magvakból készít hidegen sajtolt olajokat. Többek között lenmagolajat, tökmagolajat, dióbél-olajat árul, melyeknek különböző gyógyhatásuk van, de természetesen a megszokott napraforgó olaj hidegen sajtolt változata is megvásárolható nála – ez utóbbi, mint elmondta, többek között E és F vitaminban gazdag, íze akár a napraforgó magoké és akár kenyéren is fogyasztható. A napraforgóolajból egy liter hét lejbe került, a többiből fél liter ára 20 lej volt.

Zöldség- és gyümölcstermesztők is részt vettek, töben közülük Keményfokról érkeztek, de erdőgyarakiak is voltak. Árultak többek között káposztát 2,5 lejért, uborkát 3,5 lejért, a paradicsom kilója 2,5 lej volt, a paprikáé 4 lej, a padlizsán kilója 2 lej volt, a besztercei szilváé, az almáé, a baracké három lej, egy kilogramm körtéért 4 lejt kértek, a burgyona kilóját pedig 2 lejért árulták. Azok közül a termelők közül, akikkel beszéltünk, néhányan kissé elégedetlenek voltak, úgy látták, hogy a rendezvény első napján viszonylag kevesen jöttek el. Ugyancsak a pénteki napon egy kerekasztal beszélgetés is zajlott olyan cégek képviselőivel, melyek részt vesznek a CRESC – Sikerre képesen a szociális gazdaság által című, uniós finanszírozású projektben.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!