ERDON Helyi hírek

2015.09.21. 13:03

Takarítanak a Körös partjain

Nagyvárad- Szeptember 26-án ismét megszervezik a TeSzedd! elnevezésű országos nagytakarítási akciót, amelybe megyénk is bekapcsolódik a Bihari Cégek Egyesülete révén. A részleteket ismertették.

Nagyvárad- Szeptember 26-án ismét megszervezik a TeSzedd! elnevezésű országos nagytakarítási akciót, amelybe megyénk is bekapcsolódik a Bihari Cégek Egyesülete révén. A részleteket ismertették.

A várbeli székhelyükön tartott sajtótájékoztatón Radu Silaghi, a Bihari Cégek Egyesületének (AFB) ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: a hatodik kiadásához érkezett TeSzedd! (Let s Do It, Romania!) elnevezésű országos nagytakarítási akció, mint eddig minden évben, az idén is az önkéntességről, a társadalmi felelősségérzetről és a környezettudatos gondolkodásról szól. Éppen ezért nem csupán vállalkozásokat szeretnének megszólítani ezzel, hanem magánszemélyeket, civil és ifjúsági szervezeteket, közintézményeket, iskolákat is.

Mihai Pop projektkoordinátor kifejtette: tavaly ilyen irányú összesítés ugyan nem történt, 2013-ben viszont igen, és akkor körülbelül 11.800 személy kapcsolódott be a kampányba megyei szinten. A Bihari Cégek Egyesületének hozzávetőleg 200 tagja van, s hétfőig több mint 50-en jelezték, hogy a hétvégén ott szeretnének lenni. Rajtuk ki több mint 30 önkormányzat, a csendőrség, a váradi börtönparancsnokság (nem csupán elítélteket, hanem az alkalmazottjait is küldi), valamint természetesen a környezetvédelmi ügynökség, illetve őrség is besegítenek. Jelen levő képviselőik azt ígérték: nem csupán ők maguk mennek ki, hanem családtagjaikat, gyermekeiket is viszik. Amúgy a szemétgyűjtésre tényleg nagy szükség van, hiszen mint elhangzott, egy alkalommal például a lugasi vízgyűjtő tó környékén a hulladékok „győztek”, vagyis az erre a célra engedélyezett három óra alatt a zsandároknak nem sikerült rendet és tisztaságot teremteniük.

A Körös két partján

Nagyváradon a gyülekező e héten szombaton, reggel 9 óra körül a Lotus Center melletti parkolóban lesz, illetve addig is az önkéntesek regisztrálhatnak az esemény Facebook-oldalán. A szervezők biztosítanak zacskókat, kesztyűket, és több csoportra osztják az érdeklődőket, akiknek a Körös-part két oldalán kell takarítaniuk, illetve amennyiben igény van rájuk, a félixfürdői erdőben levő futópálya környékére is kimehetnek, de az odamenetelről maguk kell gondolkodniuk. Az összegyűjtött hulladékot a szeméttelepre szállítják majd.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!