ERDON Helyi hírek

2015.09.14. 12:48

Szentmisével kezdték a tanévet

Nagyvárad- A tanévkezdet alkalmából Veni Sancte ünnepélyes szentmisét tartottak a Székesegyházban a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közössége számára, melyet a püspök mutatott be.

Nagyvárad- A tanévkezdet alkalmából Veni Sancte ünnepélyes szentmisét tartottak a Székesegyházban a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum közössége számára, melyet a püspök mutatott be.

Hétfő reggel körülbelül 800 tanuló kezdte meg a 2015-2016-os tanévet a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, mely intézmény tanévnyitó ünnepségének a hagyományokhoz híven a Székesegyház biztosított otthont, a Veni Sancte szentmisét pedig az egyházmegye főpásztora, Exc. Böcskei László mutatta be. Bevezetőjében szeretettel köszöntött mindenkit, és egy sokak által jól ismert történetet idézett, mely arról szól, hogy Istennek engedelmeskedve Ábrahám elindult a családjával együtt Kánaán földjére. Úgy fogalmazott a megyés püspök: a tanév kezdetén Ábrahámhoz hasonlóan az Úr a diákokat is egy nagy kalandra hívja, hogy a vakáció nyugalmából kilépve az ismeretlenbe induljanak, azonban nem haladnak egyedül, hiszen Isten mindig velük tart, a segítségükre van, hagyatkozhatnak rá, hogy célba érjenek, és gyarapítsák a tudásukat, növekedjenek emberségben.

Szeret minket

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt. Vakon Zsolt atya, a püspök titkára elmélkedett, aki beszédében egy olyan történetet elevenített fel, mely hajdan egy gyermekotthonban esett meg. Egy kislányt, mivel el kellett menniük, a szülei rövid időre az árvaház gondjaira bízták. A gyermek kíváncsian, mosolygó arccal, ragyogó szemekkel lépett be a kapun, belül azonban azt tapasztalta, hogy mindenki morcos, szomorú. Kikukucskált a kapun, és azt látta, hogy a kortársai is búsan bandukolnak a tanévnyitó ünnepségekre. A kislány elhatározta, hogy felvidítja a környezetét, ezért néhány szót írt fel egy cetlire, és felmászott egy gesztenyefára, hogy át tudja dobni a kerítésen. Egy nevelő azonban észrevette, és leparancsolta a fáról, majd a papírdarabkát levette az ágról, és elolvasta a rajta levő feliratot, mely úgy hangzott: „Bárki is légy, én szeretlek téged!”. Elég tehát egy simogatás, egy bátorító szó, és a szomorúság elszáll. Ez volt a kislány üzenete, és ezt üzente az emberiségnek kétezer évvel egy másik fáról, a keresztfáról Jézus Krisztus is- hangsúlyozta a tisztelendő, aki arra kérte az egybegyűlteket: erre gondoljanak, amikor minden reggel az iskolába indulnak.

Az áldás után Zalder Éva igazgatónő osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel. Többek közt arra hívta fel a figyelmet: szeptember közepén minden évben eljön az iskolakezdés ideje, amikor az érintettek számba veszik nyári élményeiket, emlékeiket, és ugyanakkor levonva az előző tanév tanulságait, új, sajátos terveket készítenek, melyekhez az iskola valamennyi szereplőjének hozzá kell tennie valamit, részt kell vállalnia ezek megvalósításából, mert enélkül az intézmény fenntarthatatlanná válik, nincs szellemi, lelki, testi fejlődés. Hozzátette: a hatékony és nyugodt működés ugyanakkor több pillérű, a felelősségteljes munka a diákok, nevelők, szülők együttműködését feltételezi. Az igazgatónő ugyanakkor köszönetet mondott a megyés püspöknek, illetve a püspökségnek a mindenkori segítségért, valamint a többi támogatónak is. Olyan erények fontosságát nyomatékosította, mint a hit, hűség és kitartás, majd aktuális információkat közölt az iskolában az elmúlt hetekben zajlott felújítási munkálatokról és a tanév szerkezetéről.

Az ünnepségen közreműködött a VI. A osztály kórusa, Kiss Adrienne első osztályos diák szilágysági gyermekdalokat énekelt, a tizenegyedikes Kussy Erna pedig Reményik Sándor Templom és iskola című költeményét szavalta el.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!