ERDON Helyi hírek

2015.09.29. 23:29

Pártcsatározás a váradi helyi tanácsban

Kisebb vita után, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenkezése mellett választotta tagjai közé a nagyváradi helyi tanács Popescu Anca Magdalena liberális politikust.

Kisebb vita után, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenkezése mellett választotta tagjai közé a nagyváradi helyi tanács Popescu Anca Magdalena liberális politikust.Korábban Popa Dan Lucian a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakciójának tanácsosa lemondott mandátumáról, ugyanis kinevezték az Ingatlankezlőség vezérigazgató-helyettesévé, az így megüresedett helyre javasolták a liberálisok Popescu Anca Magdalenat. A keddi helyi tanácsülésen azonban a Szociáldemokrata Párt (PSD) nevében Debelka Mónika Boglárka kifogást emelt a jelölés ellen azzal érvelve, hogy 2012-ben a PNL és a PSD alkotta USL pártszövetség nyerte meg az önkörmányzati választásokat, így semmi sem indokolja azt, hogy az egykori USL szövetség politikusai helyett most szükségszerűen egy PNL-s politikus kapjon mandátumot. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere erre az aggályra válaszolva elmondta, hogy az USL szövetség megszűnt létezni, így a két párt közötti korábbi megegyezés értelmében amennyiben egy PNL-s politkus hagyja el a testületet, akkor a helyére egy PNL-s politikust választanak, és hasonlóképpen, ha egy PSD-s politikus lép ki a testületből, akkor helyette egy PSD-s politikust választanak. Bolojan hozzátette, hogy a nagyváradi helyi tanácsban van még egy megüresedett hely, ami a PSD-t illeti meg - Ovidiu Muresan volt PSD-s alpolgármester tanácsosi mandátumáról van szó - viszont a PSD hónapok óta nem jelöl senkit az ő helyére, holott, mint Bolojan elmondta, a helyi tanács természetesen megszavazná a PSD jelölését. Végezetül a helyi tanács a négy PSD-s ellenszavazata mellett fogadta tagjai közé Popescu Anca Magdalenat, aki ezt követően letette az esküt és megkezdte helyi tanácsosi tevékenységét.

Jobb kéz, bal kéz

A PSD a továbbiakban is több napirendi pont kapcsán emelt kifogást, többek között a Nagyváradi Hőszolgáltatót érintő kérdésekben. Főként azt kifogásolták, hogy Stanel Necula speciális megbízott halmozza a tisztségeket, ő a vezetője a Hőszolgáltató vállalatnak és a Hőerőműnek is, és így két helyről kap fizetést, ugyanakkor a Hőszolgáltató vezetőjeként vállal garanciát arra, hogy a Hőerőmű, amelynek szintén ő a vezetője, kifizeti a téli szezonra vásárolt szén árát. Ilie Bolojan ezek kapcsán kifejtette, hogy a Hőerőmű nehéz anyagi helyzetben van, bármikor csődbe mehet, ezért a hőszolgáltatás öszehangolására van szükség, emiatt tölti be Stanel Necula mindkét vállalat vezetői tisztségét.Mint mondta, éppen azért, mert a Hőerőmű bármikor csődbe mehet, fel kell készülni a téli szezonra, hogy a város lakói ne maradjanak fűtés nélkül. Hozzátette, hogy ez egy törvényeknek megfelelő, mindazonáltal átmeneti állapot, mely addig tart, amíg a város a szénfűtésről át nem áll a gázfűtésre. A helyi tanács a PSD ellenszavazatai mellett elfogadta azt a határozatjavaslatot, melynek értelmében a Hőszolgáltató 900 ezer euró értékű garanciaszerzősét köt egy bankkal, ami biztosítéka lesz annak, hogy a Hőerőmű kifizeti a Mátrai Erőmű zrt.-től vásárolt szén árát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!