ERDON Helyi hírek

2015.09.26. 11:58

Muian – Utolsó (utáni) simítások Váradon

Újabb fejezettel bővült az a projekt, amely karikírozva mutatta be azt, miként kavarodik fel és össze a provinciális közvélemény olyasmiken, amit nem ért, és/vagy amivel nem ért egyet, és/vagy amit nem tud elfogadni.

Újabb fejezettel bővült az a projekt, amely karikírozva mutatta be azt, miként kavarodik fel és össze a provinciális közvélemény olyasmiken, amit nem ért, és/vagy amivel nem ért egyet, és/vagy amit nem tud elfogadni.

Már máskor is véget ért a Muian-projekt jelen fázisa, de most megint véget ért. Az egyik alkotó szerint ugyanis közkívánatra döntöttek úgy, hogy a nagyváradi Visual Kontakt Galéria Albacului utca 54 szám alatti székhelyén még ráhúznak egy Utolsó simítások című performanszot. Mint arról akkor beszámoltunk, június második felében zárult a projekt.

Ráadás

Talán emlékeznek rá, hogy a Muian akció keretében mintegy három évvel ezelőtt saját képmását festette rá Nagyvárad több épületére Gabriel Miloia, a projekt kiötlője. Akkor sokakban megütközést, pánikot keltett, de ez is cél volt, akárcsak bármilyen más reakció dokumentálása. Újságcikkek, tévéműsorok foglalkoztak a témával és a Facebookon is viták dúltak róla, perekkel fenyegetőztek egyes hatóságok, személyes bosszúval egyes önjelölt igazságosztók. Közben mindezt dokumentálta a projekt sajtófelelőse, aki jelen sorok írója is. Ebből a bőséges, több módon feldolgozott anyagból lett aztán a galéria több termét megtöltő tárlat, performansszal egybekötve, még idén júniusban, amely karikírozva mutatta be azt, miként kavarodik fel és össze a provinciális közvélemény olyasmiken, amit nem ért, és/vagy amivel nem ért egyet, és/vagy amit nem tud elfogadni. Pénteken pedig visszatért a Muian: a galériában újabb performansszal zárták le ezt, az alkotók által fekete cirkusznak is nevezett projektet. Volt betonöntés, közben palacsintasütés a kiállítótér udvarán, aki pedig még nem látta, vagy újra látni akarta a tárlat anyagát, a termekben még megtekinthette azt. Mostantól új szakaszban lép az egész: a Muian anyaga – akár átdolgozva – nagyobb romániai városokban, és lehetőség szerint külföldön is turnézik majd, a kisvárosi cirkuszok utazó bizonyítékaként.

Volt betonöntés, közben palacsintasütés a kiállítótér udvarán, aki pedig még nem látta, vagy újra látni akarta a tárlat anyagát, a termekben még megtekinthette azt.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!