ERDON Helyi hírek

2015.09.23. 11:11

Konzuli nap volt az RMDSZ-nél

Nagyvárad- Kedd délután Fodor Tamás kolozsvári konzul és munkatársai kihelyezett konzuli napot tartottak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Sas-palotabeli székhelyén. Az ügymenetekről beszélgettünk vele.

Nagyvárad- Kedd délután Fodor Tamás kolozsvári konzul és munkatársai kihelyezett konzuli napot tartottak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Sas-palotabeli székhelyén. Az ügymenetekről beszélgettünk vele.

- Mi történik egy konzuli napon?

- Kihelyezett konzuli napot tartunk, a kollégáimmal érkeztem a kolozsvári főkonzulátusról. Gyakorlatilag az állampolgársági igények és kérelmek elég széles palettáját bonyolítjuk a mai napon. Útlevélkérelmeket veszünk át, kész okmányokat adunk ki, lakcímkártyákat, anyakönyvi kivonatokat, illetve honosítási kérelmeket veszünk át. Bejelentési és klasszikus anyakönyvezési ügyeket intézünk, születést, házasságot lehet bejelenteni nálunk a már magyar állampolgároknak, és emellett a hadiárvák és hadigondozottak ügyeivel is foglalkozunk.

- Mit jelent ez utóbbi?

- Ez egy teljesen új ügymenet. Most kaptunk rá nem olyan régen felhatalmazást Budapestről, hogy a konzuli képviseletek is intézkedhetnek, illetve segíthetik ebben az ügymenetben az igénylőket. Tulajdonképpen arról van szó, hogy azok a leszármazottak, tehát gyermekek, akiknek az édesapjuk a világháborúban halt hősi halált, vagy tűnt el, esetleg fogolytáborban hunyt el, őutánuk támogatást igényelhetnek. A támogatás egyszeri támogatás vagy életjáradék lehet, erről Budapesten születik döntés. Az erre vonatkozó kérelmeket lehet átadni nekünk, hogy egyszerűbben jussanak el Budapestre, illetve segítünk ilyenkor, leellenőrizzük, hogy a kérelmekben minden hiánytalanul meglegyen. Ez amúgy egy nagyon új eljárás, a központi kormányhivatal a magyar fővárosban foglalkozik ezeknek a kérelmeknek a feldolgozásával. Jelenleg azt az információt kaptam, hogy négy-öt hónap alatt a most beérkezett kérelmeket elbírálják, válaszolnak az ügyfeleknek. Ez szerintem változni fog, nyilván most az elején nagy az érdeklődés, sokkal több kérelem van, és az is biztos, hogy még a hivatalnak is fel kell vennie a ritmust.

- Minek tudható be ez az érdeklődés?

- A főkonzulátuson azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés. Nyilván azért, mert a sajtóban is megjelent, hogy létezik egy ilyen lehetőség, és sok embert érint. Azt gondolom, hogy bár ez elsősorban a hadiözvegyeknek szól, nem hiszem, hogy az ő esetükben nagy tömegekről beszélhetünk, hiszen ők már sajnos az életkorukból fakadóan nincsenek sokan életben. Így igazából a hadiárvákról tudunk beszélni, akik maguk is most már élemedettebb korban vannak. Nagy átlagban 70 év körüli személyekről beszélhetünk, úgyhogy az életkor miatt tízezreket ugyan nem fog érinti ez az eljárás vagy lehetőség, de azért azt látom, hogy sok ügyfelet érdekel. Nagyon sokan azért jönnek hozzánk, mert itt nem csak arról van szól, hogy a magyar állam elismeri a hősi halottakat, vagy a háborúban eltűnt honvédek emléke előtt tiszteleg, hanem arról is, hogy az ügyek miatt a magyarországi levéltárakban a hivatal kell valamilyen szinten utánanézzen a volt honvédeknek, és így azért sok család olyan információhoz is hozzájuthat majd, amit esetleg nem is tudtak az édesapáról vagy nagypapáról. Azt gondolom, hogy sok esetben ez többet fog jelenteni az adott családnak, mint maga az anyagi támogatás.

- Említette, hogy különféle bejelentésekkel is foglalkoznak. Erről ha beszélne bővebben...

- A bejelentések arra vonatkoznak, hogy már magyar állampolgárokról beszélünk ezekben az esetekben, tehát olyanokról, akik már megszerezték a magyar állampolgárságot, de nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Velük, ha bármilyen anyakönyvi esemény történik, azt be kell jelenteniük. Van egy ilyen kötelezettsége minden magyar állampolgárnak. A magyar hivatalok felé történő bejelentéseket meg lehet tenni a külképviseleteken, tehát a főkonzulátuson keresztül, és meg lehet tenni Magyarországon is, okmányirodákban, kormányablakoknál. Konkrétan arról van szó, hogy ha mondjuk a családban születik egy gyermek, akkor mivel az ő szülei már magyar állampolgársággal rendelkeznek, akkor a gyermek is automatikusan magyar állampolgárságú lesz, de az ő létezését be kell jelenteni a magyar hivatalok felé, hiszen enélkül nem tudunk arról, hogy még egy állampolgárral többen lettünk. Házasságok bejelentése, esetleges válások bejelentése, vagy ne adj Isten, ha haláleset történik a családban, vagyis magyar állampolgár hunyt el, ezek is ide sorolhatóak még, be kell jelenteni felénk. Ilyenkor tehát anyakönyveket igényelhetnek és kapnak később az ügyfelek erről.

Adatok

120 honosítással, 9 útlevéllel, 32 magyarigazolvánnyal, és 23 egyéb üggyel kapcsolatos bejelentés történt a kihelyezett konzuli napon, illetve ottjártunkig 12-en regisztráltak a hadiárvákat, illetve -özvegyeket érintő támogatással kapcsolatban. A honosítással kapcsolatban a Simion Bărnuţiu utca 14. szám alatt, illetve a 0771/477.430-as telefonszámon, a hadiárvás támogatást érintően pedig a 0259/432.884-es telefonszámon lehet érdeklődni. Az RMDSZ ingyen segít azoknak, akik a szervezeten keresztül igénylik az egyszerűsített honosítással kapcsolatos iratcsomók összeállítását, a dokumentumok lefordítását.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!