ERDON Helyi hírek

2015.09.23. 11:46

Kolozsvári Állami Magyar Színház 223. évada

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban tartott sajtótájékoztatón Tompa Gábor igazgató elmondta, az új évad már augusztusban elkezdődött a színháznak a Kolozsvári Magyar Napokon való részvételével. Az intézmény előadásai a rendezvénysorozat programjának szerves részét képezték.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban tartott sajtótájékoztatón Tompa Gábor igazgató elmondta, az új évad már augusztusban elkezdődött a színháznak a Kolozsvári Magyar Napokon való részvételével. Az intézmény előadásai a rendezvénysorozat programjának szerves részét képezték.

Bemutatók

A 2015/2016 évad első bemutatójának próbái már javában folynak. W. Shakespeare Julius Caesar című drámáját, Silviu Purcărete rendezi, melynek bemutatójára október 9-én kerül sor a Nagyteremben.

Az évad második bemutatóját, Franz Kafka „Amerika” című regényének adaptációját a Prágai Nemzeti Színház dráma tagozatának művészeti vezetője, Michal Dočekal rendezi.

A színház idén is műsorra tűzi a gyerekeknek szóló előadást: Békés Pál Kétbalkezes varázsló című darabjának bemutatója Béres László rendezésében, Cári Tibor eredeti zenéjével lesz látható.

Felix Alexa visszatér a kolozsvári társulathoz, a Julie kisasszony után, újra Strindberg- művet rendez, ezúttal A pelikán című darabot. Szintén visszatérő vendégnek számít a francia származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő Tony-díjas Dominique Serrand, aki több klasszikus rekviemből állítja majd össze Rekviem (munkacím) előadását. Az évad újabb különlegessége Dragomán György Kalucsni című drámájának ősbemutatója lesz, az elsősorban filmrendezőként ismert Szász János rendezésében.

A Stúdióban pedig Mihaela Panainte Szilágyi Domokos Öregek könyve-című művét, kétszereplős formában állítja majd színpadra.(38 éves korában, 50 éve halt meg a költő).

Jurij Kordonszkij orosz rendező a 2015/2016-os évad végén kezdi a próbákat, előreláthatólag egy orosz drámát rendez majd, melynek bemutatója a következő évad elején lesz.

Továbbra is műsoron

Tompa Gábor kiemelte, a korábbi évadokhoz képest csökkentett bemutatószám a műsoron levő előadások magas művészi színvonalának megőrzésére is szolgál. Így az évadban több nagy népszerűségnek örvendő előadás is felújításra kerül: az Andrei Șerban által rendezett Hedda Gabler és a Suttogások és sikolyok, valamint a Robert Woodruff által rendezett Születésnap hamarosan ismét megtekinthető lesz. A felújítások mellett, Kicsid Gizella A szerető című, Sepsiszentgyörgyön bemutatott one woman-showját is műsorra tűzi a Kolozsvári Színház.

A nézőközönség ismét megtekintheti a Caravaggio Terminal (r. Robert Woodruff), Ivanovék karácsonya (r. Urbán András), Julie kisasszony (r. Felix Alexa) című előadásokat.

A színház októberben több fesztiválon is vendégszerepel: a Nottara Színház FestIn pe Bulevard fesztiváljára az „Aki elzárja az éjszakát” (r. Nona Ciobanu), az Országos Színházi Fesztiválra pedig Az öreg hölgy látogatása (r. Tompa Gábor), valamint a #hattyúdal (r.: Sinkó Ferenc) kapott meghívást.

Az új évadban folytatódnak a járulékos programok. Lesz felolvasószínház, vendégelőadások, Livingroom, koncertek, és beszélgetések is színesítik majd a kínálatot.

December elején Mini-évadot szervez a színház, melyben a legfrissebb bemutatók mellett az elmúlt évadok kiemelkedő előadásai, kiállítások, beszélgetések is helyet kapnak majd.

A Stúdió termében Tábori György: Rekviem egy ügynökért (rendező Mihai Măniuţiu) kiemelt figyelmet érdemel.

Külföldi meghívások

A Leonce és Léna című produkció Mexikó-városba (r. Tompa Gábor) és a Hedda Gabrel című darab Tokióban tekinthető meg. Ivánovék karácsonya című előadás (r. Urbán András) Szerbiában mutatkozik be.

A 223. színházi évad gazdag kínálata várja a nagyérdemű közönséget. Az előadások magas művészi színvonala a nézők esztétikai élményének gyarapodását eredményezheti.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!