ERDON Helyi hírek

2015.09.03. 14:52

„Fontos, hogy csapatban dolgozzunk”

A 2015-2016-os tanévtől Zsiros Anikó a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője. Tanév eleji beszélgetésünk során az igazgatónő terveiről, a beruházásokról és a változásokról számolt be.

A 2015-2016-os tanévtől Zsiros Anikó a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője. Tanév eleji beszélgetésünk során az igazgatónő terveiről, a beruházásokról és a változásokról számolt be.

A 2015-2016-os tanévtől Zsiros Anikó a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője. A kinevezés kapcsán beszélgettünk az igazgatónővel. „Ez a kilencedik tanévem ebben az iskolában, tavaly már aligazgatóként tevékenykedtem itt, egyébként matematikát tanítok már huszonhárom éve. Nagyon szeretem a tanítást, az új feladatkörbe pedig még bele kell szoknom, hiszen most először vagyok igazgató. Nagy kihívást jelent ez számomra, de remélem, hogy az iskola új aligazgatójával, Fazekas Tibor történelem-földrajz szakos tanárral és a tanári, pedagógusi közösséggel együtt csapatként tudunk dolgozni, és tovább vinni az iskolát. Szeretném arra biztatni a kollégákat, hogy merjenek véleményt mondani, vegyenek részt az iskola továbbfejlesztésében. A fejlesztéshez pedig sok támogatást kapunk az egyháztól is”. Mivel az iskola volt igazgatónője Szabó Zsuzsanna már korábban bejelentette, hogy nem szeretne tovább vezető funkcióban maradni, a tanárkollégáknak volt idejük felkészülni arra, hogy új igazgatója lesz az iskolának. Mint aligazgatónő már ismerték Zsiros Anikót, ezért a fogadtatás pozitív volt. „Ami más lesz a tavalyi évhez képest, az az, hogy sokkal több döntést kell hoznom, és lehet nem úgy fogok dönteni, amire a kollégák számítanak. De mint mondtam, szeretném, ha közösen tudnánk meghozni a fontos döntéseket”. Mivel a 2014-2015-ös tanév februárjától új iskolalelkésze is van az iskolának, így az új igazgató és aligazgató kinevezésekkel egy új korszak kezdődött az iskola életében.

Új osztályok

A Lorántffy iskolába a tavalyi tanévtől indították el az elektrotechnikai szakosztályt, a matematika-informatika szak helyett. Az idei tanévtől pedig még két magyar tannyelvű villanyszerelői osztály (egy XI. és egy XII.) kerül át a gimnáziumba a Traian Vuia Műszaki Szakiskolából. Így 2015-2016-os tanévben a Lorántffyban 19 osztály indul: előkészítőtől VIII. osztályig egy-egy osztály, IX-X. évfolyamon egy-egy elektrotechnikai és egy-egy református teológiai osztály, XI-XII-ben pedig a matematika-informatika és a teológia osztályok mellett a villanyszerelői osztályok fognak működni (évfolyamonként egy-egy). A XI. C villanyszerelői osztály osztályfőnöke Demján Andor maradt, a XII. C szakosztály osztályfőnöke Csűry Ágnes lesz az eddigi osztályfőnök Szecsánszki Enikő helyett, aki a Iosif Vulcan Tanítóképző aligazgatója lett. „A szakosztályok esetében az elméleti oktatás iskolánkban biztosítva van, de még be kell rendeznünk a műhelyeket a gyakorlati oktatáshoz. Ezzel kapcsolatosan az egyház elnyert egy nagyobb összeget a magyar kormánytól, aminek segítségével az elektrotechnikai és mechanikai műhelyt ki tudjuk alakítani. Mechanika műhelyünk ugyan már volt, de így most ezt is tudjuk bővíteni. Mindkét műhely az iskola épületében kap helyet, ezeket a tervek szerint májusban fogják átadni a modern felszereléssekkel együtt”. Az igazgatónő elmondta még, hogy a két villanyszerelői osztály diákjaival még a tanévkezdés előtt szeretnének találkozni, hogy ismerkedjenek az iskolával, lássák hol vannak a műhelyek, milyen osztálytermekben lesznek. „Mi várjuk őket!” – tette hozzá Zsirós Anikó.

Kisebb felújítások

A nyár folyamán felkészültek az új tanévre, kisebb javításokat végeztek a végzős osztályok termeiben, hogy tisztán, rendben várhassák az újonnan érkező diákokat, valamint ahol szükség volt, egyéb javításokat végeztek. Emellett az első osztály termének padlóját sikerült felcsiszoltatni szülői támogatás segítségével. Nagyobb beruházás azonban nem történt, hiszen pár éve fejeződött be az épület teljes renoválása. Az érettségi eredményekkel kapcsolatban az igazgatónő elmondta, hogy a gyerekek el kell fogadják azt a tényt, hogy nem lehet másolni a vizsgán. „Ez volt a negyedik év, hogy kamerázott termekben kellett érettségizzenek a diákok, de az előző évekhez képest az eredmények sokkal jobbak lettek. Szeretném hinni, hogy ezek a jobb eredmények nem azért születtek, mert könnyebbek voltak a tételek, hanem azért, mert a diákok komolyabban vették a tanulást” – mondta el az igazgatónő hozzátéve, hogy már tavaly bevezették azt, hogy a nagyobb felmérők után szülői értekezletet tartanak, amin a szülőkön, osztályfőnökön kívül a vizsgáztató tanárok is jelen vannak, így a szülőknek lehetőségük van arra, hogy megbeszéljék a tanárokkal a diák helyzetét, tanulmányi eredményeit. Ezen kívül minden tantárgyból tartottak előkészítő órákat érettségi előtt, így minden adott volt ahhoz, hogy a diákok jó eredményeket érjenek el.

Tanévnyitó

A tanulás mellett sok-sok nevetést kíván Zsiros Anikó igazgatónő az újonnan érkező és a már ide járó diákoknak 2015-2016-os tanévre. A Lorántffy iskola tanévnyitójára szeptember 14-én 10 órától kerül sor a Nagyvárad-Olaszi református templomban, szeptember 20-án pedig az erdélyi református iskolák közös tanévnyitóját tartják meg szintén 10 órától az Olaszi templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!