ERDON Helyi hírek

2015.09.03. 14:47

Feljelentés a váradi Ady-központ ügyében

Büntetőfeljelentést tett a Kiss Sándor és társai által alapított Mecénás Alapítványt érintő ügyben Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke.

Büntetőfeljelentést tett a Kiss Sándor és társai által alapított Mecénás Alapítványt érintő ügyben Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke.

Feljelentést tett az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) nagyváradi területi kirendeltségénél a Kiss Sándor, Biró Rozália, Lakatos Péter RMDSZ-es politikusok, és a néhai Mudura Sándor vállalkozó által alapított Mecénás Alapítványt érintő, a félig elkészült váradi Ady komplexummal kapcsolatos ügyben Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke. Utóbbi ezt sajtótájékoztatón jelentette be tegnap, Váradon. Ugyanakkor Csomortányi értesítést küldött a büntetőfeljelentésről Nagyvárad polgármesterének, Ilie Bolojannak.

Kronológia

Az ügy lényegét is összefoglalta az EMNP Bihar megyei elnöke. Mint mondta, 2002-ben a Széchenyi Terv keretében az akkori magyar kormányzat a Királyhágómelléki Egyházkerület ama projektjére adott 1,1 milllió eurónyi összeget, hogy Adyfalván, Szatmár megyében komplexumot építsenek. Ám közben kormányváltás lett, és a Bihar megyei RMDSZ közbenjárására az új kormányfő, Medgyessy Péter úgy határozott, hogy a pénzt átirányítja a Kiss Sándor, Biró Rozália, Lakatos Péter RMDSZ-es politikusok, és a néhai Mudura Sándor vállalkozó által alapított Mecénás Alapítványhoz. Ez – a projektje szerint – Váradon épített volna Ady-központot, azaz konferenciatermet és hotelt. Utóbbi máig sem készült el, és az alapítványt azt is hiába vállalta, hogy évente 20 fiatalnak ad ösztöndíjat, 2010 óta azt sem folyósítják, ráadásul az alapítvány a köztartozásait sem fizette.

2012-ben a váradi önkormányzat elkezdte behajtani a Mecénás Alapítvány köztartozásait , majd az RMDSZ kezdeményezésére az önkormányzattal elcserélték a félkész Ady-központot, a Láda-házra, amely így a Mecénásé lett. 2014-ben az Állami Számvevőszék is felfigyelt az ügyre, és kötelezte az önkormányzatot, hogy kezdje el behajtani az alapítványtól a területhasználati illetéket, emelett 186.000 lej bírságot is kiszabott a Mecénásra. Idén aztán a városvezetés árverésen eladta a félkész Ady-központot, 910.000 euróért. És a liciten csak két cég vett részt, mindkettő a néhai Mudura Sándor vállalkozó családjához köthető – ezen cégek egyike nyert.

Csomortányi István megjegyezte: „Furcsa, hogy ahonnan indult az ügy, ott is ér véget, végül ugyanazokhoz került a komplexum. És közben eltűnt 800.000 euró, a Magyarországról kapott céltámogatásból is”. Megkérdeztük, miért éri meg vajon, hogy most majdnem egymillió eurót fizetett az Ady-központért a Mudura családjához kötődő vállalkozás. Csomortányi szerint „azért, mert ez jó helyen van, és minimum jó befektetés. De hogy emögött van-e még további érdek és trükközés, arra mi is kíváncsiak vagyunk”... Hozzátette: a fent vázoltak miatt szeretné, ha a DNA megvizsgálná az egész ügyet, „amely ahhoz a Mecénás Alapítványhoz kötődik, amelyet Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök alapított, társaival, és amelynek ügyvezetője Szabó Ödön”. A feljelentést ismeretlen tettes ellen tette, kérve a DNA-t, hogy nyomozása során találja meg a felelősöket.

A Bolojannak eljuttatott értesítésben pedig így fogalmaz: „Önnek tudnia kellett, hogy a beruházás megvalósítására szánt 1,1 millió euró közpénzzel a Mecénás Alapítvány vezetői, illetve Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, egyben a pártalapítvány igazgatója soha nem számolt el, illetve hogy a közpénz sorsa máig ismeretlen. Tudnia kellett, hogy koalíciós partnerük, illetve pártalapítványuk vezetői évekig hazudtak a felépült ingatlan rendeltetéséről, és folyamatosan hazudtak alapítványuk közhasznúnak mondott tevékenységéről, melyért cserébe városunk támogatását élvezték. Önnek tudnia kellett, hogy az alpolgármesterként Ön mellett dolgozó Biró Rozália, Nagyvárad városi RMDSZ-elnök hogyan falazott évekig az alapítvány gyanús tevékenységéhez."

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!