ERDON Helyi hírek

2015.08.25. 14:00

Túl a második írásbelin

Az anyanyelvi próbával folytatódott kedden a pótérettségi. Nem voltak nehezek a tételek, mondták az általunk megkérdezett érettségizők.

Az anyanyelvi próbával folytatódott kedden a pótérettségi. Nem voltak nehezek a tételek, mondták az általunk megkérdezett érettségizők.

Bihar megyében 82 magyar tagozaton végzett fiatal iratkozott fel a pótérettségi anyanyelvi próbájára, s amint Claudiu Damiantól, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivőjétől megtudtuk, közülük 71-en jelentek meg és senkit nem zártak ki.

A feliratkozottak közül 55-en a váradi vizsgaközpontok egyikében kellett letegyék ezt a próbát, a legtöbben közülük, azaz harmincheten a Lucian Blaga középiskolában. Utóbbiak közül az elsők tizenegy óra után jöttek ki a termekből, s akiket megkérdeztünk, azt mondták, kellemes meglepetésben volt részük, ugyanis harmadik pontként több ismert mű közül választhatták ki, melyről írnak elemzést, s a többi két tételt sem érezték nehéznek. Első tételként Petőfi Sándor Szeptember végén című versének egy részletét kapták, ezzel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Második tételként egy energiaitalokról, üdítőkről szóló szöveget kaptak, s a szöveg alapján arra kellett válaszolniuk többek között, hogy ezeknek milyen hatásuk van a szervezetre, majd egy fogalmazást is kellett írniuk a témáról. Harmadik tételként többek között a Sárarany, a Fanni hagyományai, a Pacsirta és a Tragédia című regények egyikét kellett kiválasztaniuk, s a választott műről egy kétoldalas fogalmazást írniuk, kitérve sajátosságaira, a tér-idő szerkezetére, s magára a történetre.

Azok közül a vizsgázók közül, akiket megkérdeztünk, a legtöbben azért iratkoztak fel a pótérettséginek erre a próbájára, hogy javítsák az átlagukat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!