ERDON Helyi hírek

2015.08.24. 13:50

Ismét kizártak érettségizőket

Kilenc érettségizőt zártak ki a pótérettségi hétfői, első írásbeli próbájáról. Pár kivétellel azok a vizsgázók, akiket megkérdeztünk, nehéznek tartották a románból kapott feladatokat.

Kilenc érettségizőt zártak ki a pótérettségi hétfői, első írásbeli próbájáról. Pár kivétellel azok a vizsgázók, akiket megkérdeztünk, nehéznek tartották a románból kapott feladatokat.

A Bihar megyében létesült hat vizsgaközpont közül ötben kaptak rajta csalási kísérleten érettségizőket, tudtuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől. Kora délutáni adatok szerint a margittai Octavian Goga műszaki kollégiumban vizsgázók közül három fiatalt zártak ki, a nagyváradi Lucian Blaga elméleti líceumban vizsgázók közül kettőt, akárcsak a belényesi Ioan Ciordaş műszaki kollégiumból, továbbá egy-egy érettségizőt a Traian Vuia műszaki kollégiumból, valamint az élesdi Alexandru Roman műszaki kollégiumból. A kizárt vizsgázók egy részénél telefont találtak, illetve voltak, akik különféle segédanyagokat próbáltak felhasználni.

Ettől eltekintve információink szerint rendben zajlott a tegnapi vizsga. Összesen 1131-en iratkoztak fel, a nagyváradi magyar líceumokban végzett fiatalok a rogériuszi Lucian Blaga líceumban létesült központban vizsgáztak. Néhányukkal alkalmunk nyílt beszélni. Többségük úgy érezte: a tételek nehezek voltak, különösképpen a harmadik, melynek során egy novella főszereplőjéről kellett írniuk, s az Alexandru Lăpuşneanu, vagy a Moara cu noroc művek főszereplőjét választhatták. Többen elmondták: sajnálják, hogy nem mentek el az első szesszióra, mert talán többet tudtak volna, mint most. Az első tétel egy versrészlet volt, mellyel kapcsolatban kérdésekre kellett válaszolniuk – ezek egy része könnyű volt, egy része pedig nem, mondták a vizsgázók. Második tételként pedig egy esszét kellett írniuk a fiatalok szerepéről a karitatív tevékenységekben, ezt a többség egyszerűnek találta.

Kedden zajlik az anyanyelvi próba, melyre 82 fiatal iratkozott fel Bihar megyében, mindannyian magyar tagozaton végeztek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!