ERDON Helyi hírek

2015.08.06. 15:15

Hamarosan nyit a félkész reptér

A munkálatokat látva senki nem gondolná, hogy szeptember 3-án megnyitják a forgalom előtt a felújítás alatt lévő nagyváradi repteret.

A munkálatokat látva senki nem gondolná, hogy szeptember 3-án megnyitják a forgalom előtt a felújítás alatt lévő nagyváradi repteret.

Befejeződött a váradi repülőtér kibővítésének, átépítésének újabb, immár a második szakasza. A helyszínen tájékozódtunk csütörtökön, bejárva az új kifutók és kiegészítő objektumok építési területét is. A szemlén ott volt a kivitelező osztrák Porr Construct képviselője, Harald Braun, továbbá a reptér parancsnoka, Gheorghe Pasc, és az objektumot kezelő Megyei Tanács elnöke, Cornel Popa.

Sokat haladtak

Az előző, egy hónappal előbbi helyszíni szemlénkhez mérten megállapítható, hogy nagyon sokat haladtak: az új, kibővített kifutón már a vastag betonréteget is kiöntötték, ezzel párhuzamosan építik be a pályába a fényjelző rendszert. Ezek a legfontosabb munkálatok, és bár még nagyon sok a tennivaló, Cornel Popa és Harald Braun is megerősítette: jelenleg is úgy néz ki, hogy a terveknek megfelelően szeptember 3-án megnyitják a forgalom előtt a most még teljesen lezárt légikikötőt. Ezt követően is mennek tovább más munkálatokkal. Kezdetben ott folytatódik minden, ahol abbamaradt, azaz csak a Tarom gépei járnak majd. Nemzetközi járatok potenciális üzemeltetőit keresik közben. Popa hozzátette: a jövő héten egyeztetnek a Tarom képviselőivel, hogy a cég mikor jelentse be váradi járatainak újraindítását. Gheorghe Pasc parancsnok jelezte: napi 50.000 eurós késedelmi díjat számítanak fel, ha a cég nem tudja szeptember 3-ra a forgalom előtt megnyithatóvá tenni a létesítményt. Ám úgy tűnik, hogy nem lesz gond, mivel éjjel-nappal dolgoznak az itteni munkások. Az osztrák szakemberek programja pedig olyan, hogy kilenc napot ténykednek itt, utána négy napra hazautaznak, majd ismét kilences turnus jön mindig.

Cáfolták a pletykákat

Nevetett csak Cornel Popa azokon a pletykákon, amelyek a váradi reptér épp zajló felújítása és kibővítése kapcsán kaptak szárnyra. Elmondta: „Hallottam én is olyanokat, hogy hirtelen több, nagy hozamú forrást találtak volna itt, ami nehezítené a munkavégzést. Olyat is, hogy súlyos viták pattantak volna ki köztünk és a kivitelező között. De semmi ilyesmi nincs. Sőt, a kivitelező tőkeerős és jól dolgozik jelenleg is.” Harald Braun kifejtette: „A betonozás lényegi részét keddre teljesen befejezzük a kifutón. Szeptember 3-án igenis át tudjuk adni, úgy, hogy a forgalom előtt megnyitható lesz a reptér. Onnantól október 31-ig, azaz a határidőig a fennmaradó munkálatokat végezzük”.

Uniós pénzből

Mint akkor beszámoltunk róla, a váradi reptér június utolsó napján zárt be, és közölték, hogy szeptember elejéig nem indít, nem fogad gépeket. És már a bezárás napján, 15 órakor megkezdték a kifutópálya és a gurulópálya eddig elkészült első szakaszainak az aszfaltozását. Erre jött most a végső betonréteg, a kiszélesített és meghosszabbított pályákon, amelyeket immár komolyabb repülőgépek is használhatnak majd.

Emlékeztetőül: a korszerűsítés során 2100 méteresre hosszabbítják, 45 méteresre szélesítik az 1800/35 méteres kifutópályát, hat repülőgép egyidejű befogadására alkalmas 33 ezer négyzetméteres rakodófelületet alakítanak ki. A költségeinek a 85 százalékát az Európai Unió állja.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!