ERDON Helyi hírek

2015.07.28. 16:58

UNTOLD Fesztivál

Az UNTOLD Fesztivál a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozatának legnagyobb szórakoztató rendezvénye, melyet Share Föderáció szervez a Student Plus szervezettel közösen.

Az UNTOLD Fesztivál a Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozatának legnagyobb szórakoztató rendezvénye, melyet Share Föderáció szervez a Student Plus szervezettel közösen.

A fesztivál július 30.- augusztus 2. közötti időszakban zajlik, melyen a világ legismertebb electro-dans- music előadói lépnek fel. Több mint 170 előadó lép fel, 4 nap alatt 80 órai zenével szórakoztatja a közönséget.

A szervezők a látogatók számát 300.000-re becsülik.

Az UNTOLD Fesztivál szervezői sajtótájékoztatót tartottak, melyen jelen voltak Emil Boc , Kolozsvár polgármestere, Mihai Seplecan, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, a helyi és megyei rendőrség, csendőrség, sürgősség képviselői, Bogdan Buta, a fesztivál igazgatója, Vlad Pop , a Share Föderáció elnöke, Adrian Chereji marketing igazgató és Oana Mateescu, az URSUS képviselője.

Emil Boc a fesztivál hozamáról, a rend és a polgárok biztonságát szavatoló intézkedésekről, a forgalomkorlátozásról beszélt. A fesztivál szervezése mind gazdasági, mind a városarculata (város-imázs) szempontjából pozitív értékű. A vendéglátóiparnak és a szállodáknak jelentős nyereséget eredményez. Növelte a turistaforgalmat. Kolozsvár felkerül a világ fesztiváljainak térképére. Jelentős forgalomkorlátozást vezetnek be a város bizonyos pontjain. „Elnézést kérek a kolozsváriaktól a forgalomkorlátozás miatt.” Remélem, hogy megértik, milyen fontos Kolozsvárnak és a közösségnek ez a rangos rendezvény. Naponta 50.000 ember vesz részt a fesztivál különböző rendezvényein. A rendőrség, a csendőrség és a mentősök biztosítják a rendet és a közbiztonságot. „Az elmúlt időszakban minden héten gyűlést tartottunk a rendőrség, csendőrség és sürgősség képviselőivel”. Ha sikeres lesz a fesztivál, akkor a következő években is megszervezhető.

Érdemes számokban is kifejezni az UNTOLD Fesztivál értékét.

Bogdan Buta, az UNTOLD fesztivál igazgatója örömét fejezte ki, hogy a helyi és megyei hatóságok támogatják a fesztivált, segítséget nyújtanak a rend, a biztonság fenntartásában és a sürgősség esetében.

Az UNTOLD fesztivál Románia első nagyszabású fesztiválja, amely az európai rendezvényekhez hasonló szintet ér el.

Nemzetközi érdeklődés van a fesztivál iránt. A világ távoli részeiből is érkeznek vendégek. Mexikói, japán, ausztrál, a Fülöp-szigeti, európai fesztiválozók lesznek.

A fesztivál számokban

A fesztivál költségvetése 4, 5 millió euró, mely szponzorszerződésből, jegy eladásból származik. A városi költségvetésből 400.000 euróval támogatták a rendezvényt.

100 teherautó az együttesek felszereléséit szállítja. A színpad 2700KW energiát használ, melyhez 120 hangszóró, 533 fényszóró, 306 négyzetméteres képernyő tartózik.

300 méter a bárterület. 700 WC ( Kolozsvár Aréna, Sport csarnok területén, mobil vécék).

8 színpad van. A főszínpad 18 méter magas, 80 méter széles. Holland szakemberek biztosítják a színpadi világítást és a hangosítást.

6100 parkolóhely az Expo Transilvania, a campingben, Ószer, a Cora parkolójában. A Leul és a Mărăşti parkolók is felhasználhatók (750 parkolóhely).

A fesztiválon dolgozók száma eléri az 5000-t, amelyből 1000 önkéntes. 99%-uk fiatal. A főszínpad csapatában olyanok is vannak, akik dolgoztak Armin van Buuren-nel, vagy Tiestoval.

A fesztiválra való belépés a Sétatér főbejáratánál lesz. 140 ember biztosítja a fesztiválra való belépést. Érdekes az, hogy a jegyeket már egy nappal hamarabb karszalagra lehet felcserélni. A fesztivál programja naponta 12 órától másnap délelőtt 10 óráig tart, azután el kell hagyni a területet.

A fesztivál helyszínei: Sétatér, Aréna, Szamos parti térség.

Szabadtéri koncert lesz a Főtéren, melyre a belépés díjtalan.

Adrian Chereji a fesztivállal kapcsolatban az érdekességekre hívta fel a figyelmet. A tízes médiával rendelkező érettségizők ingyenes jegyet kapnak a fesztiválra. A „Pay with Blood” kampány nem csak egyes kolozsváriakat, hanem az ország különböző városában lakó egyéneket is cselekvésre késztetett. Ezer ember jelentkezett véradásra. A nagyvilág lapok pozitívan írtak a kampányról, mint a BBC, CNBC The Guardian vagy a magyarországi HVG, Mandiner.

Románia egyetlen fesztiválja, amelyik partnerségi viszonyba került GOOGLE-l. A GOOLE MUSIK sugározza a zenei számokat.

A fesztivál jellegzetessége a többnyelvűség. Erre vonatkozólag a Share Federáció és az Igen, tessék! mozgalom többnyelvűséget ösztönző intézkedéseket hozott: magyarnyelvű szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Az UNTOLD Fesztivál web oldalán minden információ magyarul is elérhető, mind Online felületeken vagy nyomtatott anyagokban is. A beszélt nyelvek IFI főváros nyelvei: román, magyar, angol, német és francia. Borzási Sarolta hangsúlyozta: „Örvendünk, hogy Románia legnagyobb fesztiválja az Európa Ifjúsági Fővárosának egyik rendezvénye, ezáltal pedig több nyelven kommunikál”.

Ana Mateescu, az URSUS képviselője arra a büszkeségre hívta fel a jelenlevők figyelmét, hogy társulhattak az UNTOLD Fesztiválhoz. Az URSUS két okból is résztvesz UNTOLD-ban, először is támogatja a régió egyik legnagyobb fesztiválját. A másik ok, hogy a fesztivál Kolozsváron zajlik. Az URSUS sok mindennel tartozik annak a vibráló és sok ötlettel teli városnak, amelyben alapították. Az URSUS nem csak szponzor szinten, hanem egy 30 tagú logisztikai csoporttal is részt vesz a fesztiválon. 280 kiszolgáló bárpultot hoznak létre, naponta 18 tonna jeget hoznak.

Újságírói kérdésre azt is megtudhattuk, hogy az előadók nagy része magánrepülőkön érkeznek a városba. Ez Kolozsvár szempontjából premiert jelent, ugyanakkor a repülőtérnek kihívást is. A vendégek 5 csillagos szállodákban laknak. Egyébként teljesíthetetlen kívánságot senki sem jelentett.

Ami azt is jelenti, hogy ez a fesztivál megfelel a nemzetközi standardoknak.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!