ERDON Helyi hírek

2015.07.15. 15:50

Online tájékoztatás tanfolyamokról

A felnőttek átképzését segíti az a projekt, melynek részleteiről szerdán számoltak be a kezdeményezők, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség székhelyén. Tanfolyamok kereshetők ki.

A felnőttek átképzését segíti az a projekt, melynek részleteiről szerdán számoltak be a kezdeményezők, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség székhelyén. Tanfolyamok kereshetők ki.

A projekt mintegy két évvel ezelőtt kezdődött el és augusztusban ér véget, tudatta Gheorghe Marmalichi projektmenedzser, aki egyúttal egy átfogó előadást tartott a számítógépek fejlődéséről a történelem során. A projektmenedzser, aki a brassói átképzési központ vezetője is, elmondta: a projekten belül létrehozott www.cursuricrfpa.ro portálon a munkanélküliek nyomon követhetik, milyen tanfolyamokat szerveznek számukra a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek. Amint Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség vezetője elmondta, ez a portál sokkal áttekinthetőbbé teszi a tanfolyamokat, s egyúttal részletekkel is szolgál ezekről, hogy azok, aki részt kívánnak venni, pontosan tudják, mit sajátíthatnak majd el a kurzuson.

Előnyök

Egyúttal, amint a projektmenedzser ismertette a tegnapi előadás során, azokhoz is eljutnak az információk, akik elszigeteltebb életmódot folytatnak, például vidéken élnek, vagy fogyatékosok, netán szabadságvesztésre ítélték őket. Egy másik előnye, hogy a munkaadók is javasolhatnak tanfolyamokat, fel vehetik a kapcsolatot az ország hat felnőttképző központjával, s így egy csomó időt takaríthatnak meg. A tanfolyamok áráról, időtartamáról, a feliratkozáshoz szükséges iratokról, a kezdés dátumáról szintén információkat kaphatnak az érintettek. „Régen az emberek büszkék voltak ara, hogy egyetlen munkahelyük volt egész életük során, de ma folyamatos továbbképzésre van szükségünk, a mobilitás sokkal nagyobb, mint régen” - mondta a projektmenedzser.

Mint elhangzott, a projekt részeként, a két év során 33 munkaerő-foglalkoztatási ügynökséget támogattak, öt átképző központot láttak el elektronikus felszerelésekkel, a portált több mint tizenötezren nézték meg, s ötezer munkanélkülit képeztek ki arra, hogyan használják az internetet arra, hogy számukra fontos információkhoz juthassanak.

Az uniós projekt teljes értéke több mint 5,6 millió lej, ebből közel négymillió lej vissza nem térítendő kölcsön. A későbbiek során a jelenlévő munkavállalók és álláskeresők a projekt egyéb részleteit is megismerhették, majd a szünet után Marcel Arefta IT-szakértő mutatta be, hogyan lehet hasznosítani a projekten belül létrehozott informatikai alkalmazást.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!