ERDON Helyi hírek

2015.07.12. 15:50

Nagy teljesítményű tűzoltó autó Váradon

Új, az eddigieknél jobb teljesítményű tűzoltó járművet kapott a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség. Az esemény alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az intézmény udvarán.

Új, az eddigieknél jobb teljesítményű tűzoltó járművet kapott a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség. Az esemény alkalmából sajtótájékoztatót tartottak az intézmény udvarán.

Az észak-erdélyi régió sürgősségi szolgálatai felszereltségének javítására irányuló nagyszabású projekt keretében kapta a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU Crişana) az új, Lengyelországban gyártott járművet, melynek értéke 420 ezer euró. Ezen belül hat megye összesen 88 sürgősségi bevetésekre való járművel gazdagodott, melyekből az ISU Crişana tizennégyet kapott 2012 óta. Így most már mindegyik kirendeltség – a két nagyváradi, a szalontai, a margittai, a székelyhídi és a belényesi – rendelkezik legalább egy vagy két korszerű tűzoltó autóval, tudtuk meg. A projekt az Európai Fejlesztési Alap jelentős támogatásával, e mellett országos és megyei költségvetésből valósult meg három szakaszban, teljes értéke 11,6 millió lej.

A jelenleg kapott jármű különlegessége, hogy egy forgótoronnyal rendelkezik, melyből a vizet minden irányba lehet irányítani, s amely csaknem 34 méter magasra tud felemelkedni. Ez több mint hét méterrel több, mint amire az ISU tulajdonában lévő eddigi legkorszerűbb tűzoltó járművek képesek voltak. A víz, illetve az oltóhab pedig további harminc méternyire tud hatni.

Az elkövetkezendőkben három tűzoltót fognak majd felkészíteni arra, hogy használja a járművet, a felkészítés során pedig nagyváradi tömbházaknál fognak gyakorolni.

Váradon fogják bevetni

A pénteki sajtótájékoztatón Ionel Avrigeanu, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kihangsúlyozta, hogy a megye támogatja és az elkövetkezendőkben is támogatni fogja az ilyen beruházásokat, s reméli, további felszerelések is érkeznek majd. Ioan Baş tábornok, az ISU vezetője elmondta, hogy az új járművet Nagyváradon fogják bevetni főleg azokban az esetekben, amikor a tűz tömbházak emeletén keletkezett; Dan Poinar, a Bihar Megyei Tanács regionális fejlesztési részlegének munkatársa pedig tudatta: egy nemrég zajlott fővárosi találkozó során  Raed Arafat egészségügyi államtitkár közölte, hogy „kölcsön kérné” a pályázó csapatot, ugyanis Bukarestben is szükség lenne rájuk.

A járművet e hónap végéig fogják bejegyeztetni, a gyakorlatok pedig a lengyelországi gyártó szakértőinek irányításával zajlanak majd a következő hetek során.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!