ERDON Helyi hírek

2015.07.16. 11:13

Francia forradalom értékei

Kolozsváron Franciaország Nemzeti Ünnepét 2015. július 12.-én ünnepelték meg a városházához tartozó Kaszinó Kulturális Központban.

Kolozsváron Franciaország Nemzeti Ünnepét 2015. július 12.-én ünnepelték meg a városházához tartozó Kaszinó Kulturális Központban.

A rangos ünnepséget a Kolozsvári Francia Kulturális Intézet és a Frankofón Üzleti Központ szervezte. Franciaország bukaresti nagykövete François Saint-Paul is jelen volt az ünnepségen. Közel 300 meghívott- az egyetemek képviselői, a város és megye elöljárói, művészek, üzletemberek, sportolók, a sajtó képviselői, valamint egyetemisták- vett részt.

Benoit Bavouset, a Kolozsvári Francia Kulturális Intézet igazgatója az eseményt felvezető üdvözlő, beszédében elmondta: Büszkék arra, hogy Kolozsváron, Európa Ifjúsági Fővárosában, a francia az egyik hivatalos nyelv.

François Saint-Paul, Franciaország bukaresti nagykövete kiemelte, hogy a mai rangos esemény a 2015-ben tartandó klímacsúcs jegyében zajlik. Mint ismeretes, 2015. november 30.- december 11. közötti időszakban, Párizsban kerül megrendezésre a 21. Klíma- konferencia. A klímaváltozások nem csak egyes államokat, hanem mindenkit személy szerint érint. Nem csak az állam problémája, hanem a civil szervezeteké is. Kolozsvár számukra fontos. Szeretik Kolozsvárt, mert több mint ezer (1000) francia fiatal tanul a Iuliu Haţieganu Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemen, valamint az Agrártudományi és Állatorvosi Tudományegyetemen. Ez Kelet- Európa legnagyobb francia közösségét jelenti. Támogatni fogják az egyetemeket.

Kolozsvár polgármestere, Emil Boc beszédében elmondta, egy nagy nemzet ünnepén tisztelgünk. Ha egy képzeletbeli játékban két kérdésre kellene válaszolnunk: Hogyan alakult volna a történelem a Francia forradalom nélkül? Meghirdették, hogy minden ember egyenlő. Megnyitotta a szabadság felé vezető utat. Másrészt, hogyan alakult volna Románia történelme Franciaország jelentős támogatása nélkül? Felsorolván azokat a főbb történelmi eseményeket, melyeknél jelentős volt a francia támogatás. A XXI. században a szabadság és az egyenlőség közötti egyensúlyt kell megtalálnunk. A francia forradalom jelszava: Szabadság- Egyenlőség- Testvériség, ami szolidaritást is jelenti. Kiemelte, hogy voltak olyan hazai személyiségek, akik hozzájárultak a francia kultúra fejlesztéséhez.

Gheorghe Vuşcan, Kolozs megye prefektusa felhívta a figyelmet, hogy hagyománnyá vált megünnepelni Franciaország Nemzeti Ünnepét. Megtiszteltetésnek érzi, hogy részt vehetett ezen a felemelő ünnepségen. Minden év július 14.-e nemcsak a franciák ünnepe, hanem mindazoké, akik hisznek a francia forradalom értékeiben. Üdvözölte a Kolozsváron jelenlevő üzletembereket. Már az a tény, hogy több mint 1000 francia diák tanul a kolozsvári egyetemek különböző karain azt bizonyítja, hogy a román orvosi iskolának európai hírneve van. Ezek a diákok tovább viszik az egyetemeink hírnevét.

Bogdan Herea, a Frankofón Üzleti Klub elnöke elmondta, tevékenységük többirányú: egyrészt a vállalkozás, másrészt az oktatás illetve Kolozsvár értékeinek a népszerűsítése. A Kolozsvári Frankofón Üzleti Klubban több mint 60 cég vesz részt, és 3500 alkalmazottjuk van.

Az „Avram Iancu” Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér igazgatója, David Ciceo a Francia Nemzeti Ünnep alkalmából a FLy& Share programot népszerűsítette. A Wizz Aire repülőgépeivel az utasoknak 3 Frankofón országba történő légi közlekedését (Franciaország, Belgium, Svájc) biztosítja a légi közlekedést. 4 rendszeres járattal (Párizs Beauvais, Brüsszel Charleroi, Bázel Mulhouse Freiburg, Geneva). Ezekbe az országokba 500.000 utast szállítottak 2014-2015 júniusa között. 2016-ban szerintük megnő az utasok száma.

Kolozsvár testvérvárosi kapcsolatot hozott létre Dijonnal, még1965 novemberében. Van még testvérvárosi kapcsolata Nantes-sel, amely Franciaország hatodik városa.

Kolozs megye testvéri kapcsolatban van Allier tartománnyal, mely termálvizéről híres.

Bemutatták a francia nyelvű Transylvania Today folyóiratot. Az immár kétnyelvű, angol –francia sajtótermék léte bizonyítja, hogy a francia nyelv nemcsak a kultúra, hanem a diplomácia és a gazdaság nyelve is- mondta Francois Saint – Paul nagykövet.

Az estet fuvola és zongora- koncert tette varázslatossá, Georges Bizet Carmen című operájának felejthetetlen zenéje zárta.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!