ERDON Helyi hírek

2015.07.30. 16:36

„Folyamatosan pénzhiánnyal küszködnek”

A Gavril Curteanu Városi Kórházban kialakult gyógyszerkrízisről is szó esett a Prefektusi Kollégium csütörtöki ülésén. A prefektus a gyógyszerforgalmazók hivatalos álláspontjára kíváncsi.

A Gavril Curteanu Városi Kórházban kialakult gyógyszerkrízisről is szó esett a Prefektusi Kollégium csütörtöki ülésén. A prefektus a gyógyszerforgalmazók hivatalos álláspontjára kíváncsi.

Mint arról már beszámoltunk, a kórház mintegy nyolcvan gyógyszert nem tud beszerezni, mivel a forgalmazók, illetve gyógyszergyártók – a kórházzal korábban megkötött szerződésekre hivatkozva – nem hajlandók a szaktárca által megszabott alacsonyabb áron eladni ezeket. Jelenleg mintegy két hétre elegendőek a tartalékaik.

Szűkszavú értesítés

Ahhoz, hogy bármit is léphessenek, szükséges lenne, hogy ismerjék a gyógyszerforgalmazók és gyógyszergyártók hivatalos, írásba foglalt álláspontját arról, hogy pontosan miért nem hajlandók ellátni gyógyszerekkel a kórházat, mondta Claudiu Pop prefektus a tegnapi ülésen.

Amint dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója az ülést követően elmondta, az igazgatóságnak tudnia kellene, hogy a szóban forgó szerződések pontosan mit tartalmaznak, van-e esetleg olyan kitétel, hogy bizonyos esetekben a felek módosíthatják a feltételeket, illetve ha igen, melyek ezek. Ezenkívül a kórháznak kötelessége lett volna legalább három hónapra biztosítani a gyógyszertartalékokat.

Mint megtudtuk, a DSP mindössze egy szűkszavú értesítést kapott a kórház vezetőségétől a szerdai nap folyamán arról, hogy nem tudják biztosítani a szükséges gyógyszereket. „Idejében tudatniuk kellett volna mindezt az Országos Gyógyszerügynökséggel, továbbá a szaktársával is. Mi igazából keveset tehetünk, a megkötött szerződést nem tudjuk megváltoztatni. Tudomásom szerint folyamatosan pénzhiánnyal küszködnek, valószínűleg ezért nem tudták a szükséges tartalékokat biztosítani. Sajnálom, hogy ilyen helyzet alakult ki, ez nem megengedett, gond lehet a kórház menedzsmentjével ” – mondta a DSP igazgatója, hozzátéve: nehezen hiszi el, hogy még az országos programokon belül nyújtott gyógyszereket – azaz az onkológiai betegségek, a sárgaság, valamint a HIV-vírus ellenieket – sem tudja biztosítani a városi kórház.

Külön döntöttek

Az ülésen elsőként Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes számolt be az országos felmérő, valamint az érettségi eredményeiről. A vaskohsziklási esettel kapcsolatban a prefektus megjegyezte: fontos tisztázni, hogy nem minden érettségizőt zártak ki a másolási botrány következtében, hiszen a kizártak száma 111, miközben a szóban forgó tanintézetben 189-en vizsgáztak. A megyei és helyi vizsgabizottság minden érettségizőről külön döntött, miután több tízszer végignézte a videofelvételeket a szerdai vizsgáról. Ami pedig az évfolyam legjobb tanulóját illeti, az ő vizsgáját azért tekintik semmisnek, mert másoknak segített másolni.

„Az érettségin elért eredmény számít, nem lenne tisztességes, hogy egy diák, aki négy éven át tanult, hátrányba kerüljön valaki miatt, aki tisztességtelenül ért el jó eredményt” – jegyezte meg a prefektus, hozzátéve: aki hibázott, annak felelnie kell. A vizsgálatok amúgy folyamatban vannak.

Fontos a sport

A második napirendi pont a Bihar megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság beszámolója volt, melyet Bokor Ágota, az intézmény aligazgatója olvasott fel. Többek között az igazgatóság által szervezett sportmérkőzésekről, ezek eredményeiről hangzottak el részletek. Terveik között szerepel, hogy az elkövetkezendőkben még több sportrendezvényt szervezzenek és egyúttal fontosnak tartják, hogy a községi sportpályák fel legyenek újítva – ennek érdekében igyekeznek majd meggyőzni a polgármestereket a sport jótékony hatásairól.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!