ERDON Helyi hírek

2015.07.07. 13:57

Az alpolgármester mumusa

A régészeti feltárások mindig aggodalommal töltik el Mircea Malant, Nagyvárad alpolgármesterét, mert ezek akadályozhatják a felújítási munkálatokat.

A régészeti feltárások mindig aggodalommal töltik el Mircea Malant, Nagyvárad alpolgármesterét, mert ezek akadályozhatják a felújítási munkálatokat.

Tizenhetedik, vagy tizennyolcadik századi útbúrkolatotot találtak a nagyváradi Szent László templom mellett folyó régészeti feltárások helyszínén, ott ahol az elektromos vezetékek műszaki aknáját fogják megépíteni. Az archeológiai feltárást irányító Florin Sfrengeu régész kedden lapunknak elmondta, hogy a téglából készült útburkolat alatt, tehát korábbi időszakból származó zománcozott, festett és zománcozott, valamint finomkerámia-töredékek kerültek elő. Mint mondta, ez nem meglepő, hiszen mintegy tíz évvel ezelőtt a közelben zajló feltárási munkálat során több égető kemencét találtak a környéken, vagyis a Szent László templom közelében korábban egy vagy több fazekasműhely működött. Magát az útburkolatot a jelenlegi járószinttől mintegy 1,20 méter mélységben találták meg.

Fél a feltárástól

A feltárás helyszínén volt Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere is, akitól azt kérdeztük, hogy mi történik akkor, ha valamilyen értékes régészeti leletre bukkannak az archeológusok. Az elöljáró így válaszolt: „Minden munkálat helyszínén van régészeti feltárás. A munkatelep szempontjából legkevésbé szerencsés esetben az adott övezetben egy időre le kellene állítani a munkát. Én minden egyes alkalommal izgulok, amikor régészeti feltárás folyik... Remélem, hogy minél hamarabb befejeződik a műszaki aknák építése, és nem kell már ilyen mélyre leásni. Még itt a szökőkutak mellett (a Szent László tér felújításáról, és a térre tervezett négy szökőkút építéséről van szó - szerk. megj.) lesz majd négy akna, mindegyik szökőkúthoz egy, és ezek meglehetősen nagy mélységben lesznek. Az nyilvánvaló, hogy egy méteres mélységben nem találni semmit, de amint mélyebbre ásunk, azonnal előkerülnek mindenféle csontok. Egyeseknek nem volt más dolguk, mint itt meghalni.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!