ERDON Helyi hírek

2015.07.13. 11:31

Amerikában hódolt hobbijának

Nemrég három hónapig az Egyesült Államokban járt a kulturális körükben jól ismert Schneider Mária életművész, ahonnan kedvenc hobbijának hódolva számos maszkkal, jelmezzel tért haza.

Nemrég három hónapig az Egyesült Államokban járt a kulturális körükben jól ismert Schneider Mária életművész, ahonnan kedvenc hobbijának hódolva számos maszkkal, jelmezzel tért haza.

Schneider Mária művészcsaládból származik, édesapja faragóművész, édesanyja pedig balerina volt, így természetes, hogy ő is egész életében érdeklődött a művészetek, a kultúra iránt. Az örökifjú, örökmozgó életművész fiatalabb korában zongoristaként, orgonistaként és tánctanárként is dolgozott, majd szakmai kapcsolatba került Meleg Attilával, az MM Pódium Egyesület vezetőjével, ugyanis akkoriban az egykori Tempo klubban a táncoktatás mellett működött még ruhakölcsönző is, sőt jelmezkiállításoknak is helyet biztosítottak. Ugyanakkor valamikor ekkortájt kezdődött máig tartó barátsága Bányai Szabados Katalin képzőművésszel, a Tempo klub dekoratőrével is.

Kínaiak

Vonzódása, szenvedélye a maszkok, szép ruhák és jelmezek iránt a mai napig megmaradt, így amikor nemrég lehetősége adódott rá, hogy az Egyesült Államokba utazzon beteg nővéréhez, arra is szánt időt, hogy három hónapig tartó ott-tartózkodása alatt kedvenc időtöltésének, hobbijának is hódoljon. A tengeren túl szerzett élményeiről számolt be az elmúlt vasárnap délután a barátainak, egy számukra szervezett jó hangulatú összejövetel keretében.

Mint mondta, tulajdonképpen San Francisco egyik elővárosában laknak a rokonai, azonban mikor ideje volt, természetesen a közeli nagyvárosba is bejárt. Külön szerencséje volt, hiszen a Halloween idején is még ott volt, s ennél nagyszerűbb alkalma nem is lett volna rá, hogy az anyagi forrásaihoz mérten beszerezzen álarcokat, maskarákat, különféle ijesztő tárgyakat, kellékeket, melyeket most nagy lelkesedéssel mutatott meg ismerőseinek, az Amerikában készült fényképeken kívül. Előbbieket amúgy szívesen adja kölcsön másoknak is, akik bulikra, ünnepségekre igényt tartanak rá.

Mivel az unokaöccse, Călin fő állása mellett egy kínaiaknak szóló újságnak a szerkesztője is, megadott számára, hogy részt vegyen egy Parádénak nevezett felvonuláson, melyen több száz kínai volt jelen, különböző ruhákba öltözve. Mondanunk se kell, hogy ő is beállt a menetelők közé, nagyon élvezve a történteket.

Egy másik emlékezetes élménye az volt, amikor a Román-házban tett látogatása során egyszer csak összefutott egy férfival, aki magyarul ráköszönve jó egészséget kívánt neki, és azt mondta, hogy ismeri őt. Kiderült: sok évvel ezelőtt, amikor még az Arlusban próbáltak a filharmónia tagjai, mert ott egy jó minőségű zongora volt, akkor ismerték meg egymást. Az amúgy zsidó magyar felmenőkkel rendelkező George T. Haber később kivándorolt Izraelbe, majd az USA-ba vezetett az útja, jelenleg pedig ő az Egyesült Államokban élő leggazdagabb román.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!