ERDON Helyi hírek

2015.06.08. 15:42

Uniós természetvédelmi projekt

Nagyvárad- Hétfő délben az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület vezetői egy olyan európai uniós társfinanszirozású projekt eddigi eredményeit ismertették, ami hat természetvédelmi területet érint.

Nagyvárad- Hétfő délben az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület vezetői egy olyan európai uniós társfinanszirozású projekt eddigi eredményeit ismertették, ami hat természetvédelmi területet érint.

Andrei Togor projektmenedzsertől megtudtuk, hogy az Aqua Crisius Sporthorgász Egyesület kezelésében hat természetvédelmi terület (a Fekete-Körös völgyében, a Sebes-Körös Nagyvárad fölötti szakaszán, a Sebes-Körös víztározóinál, a Jád völgyében, a Fekete-Körös szurdokában, valamint Bihardiószeg környékén) található, összesen 18.500 hektáron. Az ezekre vonatkozó, 2013 novemberében kezdődött és idén decemberben záruló projekt fő célja ezen területek ismertségének a növelése minimum 30 százalékkal. Az erre szánt teljes költségvetés több mint 2 millió lej értékű, ennek 90 százaléka Európai Unió Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Programja által van biztosítva, a román kormány hozzájárulása pedig 10 százalék.

Eddig két tematikus útvonalat építettek ki, illetve tettek rendbe (megkönnyítették a hozzáférést a Jadolina-vízeséshez és bekerítették a bánáti bazsarózsának a Fekete-Körös szurdokvölgyében levő rezervátumát), egy 30 perces dokumentumfilmet készítettek Ember és természet a Fekete-Körös szurdokában címmel, valamint 7 rövidfilmet is leforgattak (a kárpáti orgonáról, a bánáti bazsarózsáról, a tompa folyamkagylóról, a sárga- és a vöröshasú unkákról, a fűzfáról és nyárfákról, a vöcsök násztáncáról, valamint a Várad fölötti tavaknál tanyázó madarak teleléséről). Ezek egy későbbi időpontban a Megyei Könyvtárban lesznek levetítve.

Marketing akciók

Ugyanakkor a felsoroltakon kívül 4 tréninget szerveztek 12 ranger és 3 búvár kiképzése céljából, kidolgozták a kezelésükben levő természetvédelmi területek őrzési tervét, és 18 korszerű berendezést szereztek be. Augusztusban két Junior Ranger tábort szerveznek 11-15 éves gyermekek számára, és emellett folyamatban van egy információs pont létesítése Sólyom településen. Az elkövetkezendő két hétben marketing akciókat szerveznek hat helységben, ezek tipikus eszközeinek felhasználásával, a sikert pedig kora ősszel egy közvélemény-kutatással mérik majd le.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!