ERDON Helyi hírek

2015.06.07. 11:50

Tartalmas előadások a családnapon

A június 6-án, szombaton lezajlott Csillagocska Családnapon nem csak a gyerekeket várták különböző programokkal, hanem a felnőttek is két érdekes előadást hallgathattak meg.

A június 6-án, szombaton lezajlott Csillagocska Családnapon nem csak a gyerekeket várták különböző programokkal, hanem a felnőttek is két érdekes előadást hallgathattak meg.

Míg a gyermekek kint játszottak a Réti templom udvarán felállított játszó- és kézművessátraknál, addig szüleik a délelőtt folyamán két előadást is meghallgathattak a Csillagocska Alapítvány által tizenötödik alkalommal megszervezett Csillagocska Családnapon. Az előadások előtt Szomor Attila segédlelkész köszöntötte az egybegyűlteket, majd Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke tartotta meg fővédnöki köszöntőjét, amelyben kiemelte, hogy sokadik éve vesznek részt a Csillagocska Családnapon, ilyenkor egy nem mindennapi közösségbe térnek vissza. A feje tetejére állt rohanó világban, ahol a család intézménye eltűnőben van, és mindenki önzővé válik, jó hogy vannak még olyan közösségek, amelyek együtt töltik idejüket, hiszen az egészség, boldogság és közösség mind kapcsolatban állnak. A közösség, család, hagyományok, egészség, magyarság és Isten mind jellemzi a Csillagocska Családnapot, így tudhatjuk, érezhetjük, hogy ez a helyes út – hangzott el végezetül.

Előadások

Az első előadást Dr. Fruttus István Levente, pszichológus, egyetemi docens tartotta Jutalmazás és büntetés gyermekkorban címmel. Az előadáson számos gyermeknevelési tanács elhangzott. „Minden szülő elemi vágya, hogy embert faragjon gyermekéből. A keresztény ember azt is tudja, hogy a gyermek Isten tulajdona, a szülő Istentől kapja a gyermeket és felel a neveléséért. De hogyan érjük el, hogy a gyermekből olyan felnőtt legyen, aki megfelel a kritériumoknak? A gyermek születése előtt néhány dolog máris meghatározza a jövőjét, például a szülők által hozott normarendszerek – amelyet ideális esetben össze kell csiszolniuk, és egy közös értékrendszert kialakítaniuk – vagy a magzati korban ért hatások” – mondta el Fruttus István Levente, hozzátéve, hogy a születés után a lelki köldökzsinór még sokáig megmarad, de a túlzott ragaszkodás, a serdülő fiatalok el nem engedése ugyanolyan személyiségfejlődési problémákat okozhatnak, mint az ha a szülő egyáltalán nem törődik a gyermekkel. A gyerekek nevelése során figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, harmóniát kell teremteni a szabadság és a szabályok betartása között. A gyermek-szülő kapcsolatban a jutalmazás kell domináljon, de nem elvtelenül. A büntetés esetében a késleltetett szóbeli büntetést alkalmazhatjuk, tehát ha a tiltott cselekvést elvégzi a gyermek, ezzel kíváncsisága kielégül, de a szóbeli dorgálás is hatással lesz rá. Fruttus István Levente végezetül hozzátette, hogy ha a gyermek rossz fát tesz a tűzre, ne őt minősítsük (például rossz vagy), hanem a cselekedetét (rosszat csináltál).

Egészségmegőrzés

A továbbiakban Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember tartott előadást Népi gyógyászattal egészségünk megőrzéséért címmel. Az előadás elején Gyuri bácsi saját magáról és a nagymamájától tanultakról beszélt. Mint elmondta, a legfontosabb, amit az ember tehet az, hogy minden lehetőséget kihasználjon, hogy megőrizze egészségét. A gyógyítás ma is az orvosok dolga, de a népi tudással, gyógynövényekkel megelőzhetők a betegségek. Előadásában kitért arra is, hogy nagyon fontos a szervezet, a vér- és nyirokerek méregtelenítése, tisztítása, a méregtelenítő szervek (máj, vesék, verejtékmirigyek) karbantartása. Mindezekre különböző gyógyteákat is ajánlott Gyuri bácsi, valamint ezek alkalmazását is elmondta. Ezt követően rátért azokra a betegségekre, amelyek a leggyakoribbak: szív és érrendszeri betegségek, valamint az emésztőszervi problémák, amelyek mind összefüggésbe hozhatók az egészségtelen életmóddal és a táplálkozással. Továbbá beszélt a rákmegelőzésről is. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy fontos, hogy magas antioxidáns tartalmú ételeket fogyasszunk, mint amilyen az aszalt szilva is. Az előadásokat követően a jelenlevőknek alkalmuk nyílt mindkét előadóval konzultálni, a helyszínen Gyuri bácsi könyveit és teáit is meg lehetett vásárolni. Az alkalmon a Csillagfény kórus és a Nagyváradi Asszonykórus is fellépett.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!