ERDON Helyi hírek

2015.06.25. 12:24

Szentírás által ihletett héber dalok

A Messiási Zsidó Hitközség énekkara lépett fel szerda délután, a Posticum központban. Tradicionális héber dallamok és modern izraeli énekek csendültek fel, áldások hangzottak el.

A Messiási Zsidó Hitközség énekkara lépett fel szerda délután, a Posticum központban. Tradicionális héber dallamok és modern izraeli énekek csendültek fel, áldások hangzottak el.

A szövegeket, melyek legnagyobb részét a Szentírás ihlette, a jelenlévők kivetítőn olvashatták, a román fordítással együtt. A különleges hangulatú dalokat Pap Eszter, Popa Carina és Ciotea Anca énekelte, Horváth Krisztián gitáron, Pap Tóbiás pedig dobon közreműködött. Amint Nagy Dávid rabbitól megtudtuk, az énekkar mintegy tizenöt éve szolgál minden sabbatkor, azaz szombatonként.

Áldások

A közösség vezetője a tradicionális Shalom köszöntéssel nyitotta meg a rendezvényt, s mint elmondta, a szó békét jelent, ám gyökere bőséget, bővölködést, jólétet, hiszen ezek mind összefüggenek. A későbbiek során arról is szólt, hogy mindezeket áldásként át is lehet adni, de fontos, hogy az ember, aki áld, alázattal tegye ezt, mivel az áldás akkor igazi, ha nem csak az lesz áldott, aki kapja, hanem az is, aki adja, a büszkeséggel adott áldás pedig az adakozóra nem száll vissza. Az első áldás mindig az Örökkévalót illeti meg, mint ahogy a tapsnak is első sorban neki kell szólnia, tette hozzá később.

A rabbi a közösség hitvallásáról szólt: ők Istenben hisznek (Adonai Elohim), aki nem valamiféle személytelen energia, erő, intelligencia, tudat – Ő egy személy, egy szellemi lény, aki tessté lett Jézusban (Jeshua), a Megváltóban. Nélküle lehetetlenség rendezni a bűneink kérdését. Azok fordulnak hozzá, akik rájönnek, hogy segítségre van szükségük a bűnbocsánat elnyeréséért, hiszen ő az út, az igazság és az élet. A megváltásban pedig nem lehet meditáció, önmegvalósítás vagy bármilyen más szellemi irányultság által részesülni.

Szövetség

Szó esett arról is, hogy sok meghívást kapnak, a messiási zsidó gyülekezetnek nemegyszer békítői szerep jut zsidók és keresztények között.

Az énekeket követően Németh László atya szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy Isten nem szakította meg a szövetséget a zsidó néppel, az antiszemitizmus bűn. „Mi nagyon sokat vétkeztünk a zsidóság ellen, a váradi zsidók deportálása miatt szégyellem magam nagyon.” - mondta. Később Nagy Dávid rabbi fejtette ki: keresztények nem lehetnek antiszemiták, hiszen Izrael Istenében és megváltójában hisznek. „Akkor vagy nem keresztények, vagy nem antiszemiták” - jegyezte meg.

Végül e jelenlévők egy szeretetvendégségre voltak hivatalosak a Posticum vendéglőjében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!