ERDON Helyi hírek

2015.06.20. 19:29

Szemétszedéssel és virágültetéssel készültek a városünnepre

Szombat délelőtt a Szent László Napok egyik előrendezvényeként zöld programokat szervezett a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület.

Szombat délelőtt a Szent László Napok egyik előrendezvényeként zöld programokat szervezett a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, a Szent László Egyesület és a Magyar Polgári Egyesület.

A cél a rendezvény népszerűsítése mellett egy tisztább és „virágosabb” környezet megteremtése volt. Ugyanakkor a szervezők akciójukkal a civil öntudat és a környezettudatosság fontosságára hívták fel a figyelmet.

Délelőtt tíz órakor a Szent László téren gyülekeztek az önkéntesek, majd kisebb csoportokat alkotva láttak hozzá a kitűzött feladatok teljesítéséhez. A szervezőket Zatykó Gyula (főszervező, Erdélyi Magyar Néppárt), Nagy József Barna (programfelelős, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács), Székely Betti (önkéntes-koordinátor, Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete) képviselte.

Megtisztították a szeméttől a Körös mindkét partját a Szent László és a Baross hidak között, és néhányan a Pece egy bizonyos szakaszát is gondozásba vették. A résztvevők örömmel tapasztalták, hogy az előző évekhez képest kevesebb a szemét a Körös mindkét partján, továbbra is aggasztó azonban a vízfelszín szennyezettsége és a Körösbe hajló fűzfák ágain fennakadt szemét mennyisége – ezeket csak részben sikerült eltávolítani.

A szemétszedéssel egy időben Bethlen Gábor és József Attila Schlauch-kerti (Petőfi park) szobránál virágültetés vette kezdetét. A több láda virágot idén is Füzesi József diószegi virágkertész ajánlotta fel a nemes célra. A parkban visszatérő problémát jelent, hogy a szobrok köré ültetett virágokat folyamatosan ellopják, ugyanakkor a kert gondozása is hagy kívánnivalót maga után. Ennek okán váradi civilek egy csoportja rendszeresen kijár a kertbe öntözni, gyomlálni, ültetni. Az akció keretében kiültetett újabb virágokat is ők fogják gondozni.

Idén is azt a tanulságot vonhatják le a résztvevők, hogy nagy szükség van minél több hasonló akció megszervezésére, még több résztvevővel, és nem csak a Szent László Napok apropóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!