ERDON Helyi hírek

2015.06.16. 15:35

Két tárlat, egy központi téma

Nagyvárad - A provincializmus, a periféria a témája a Visual Kontakt Egyesület e heti két, egymáshoz kapcsolódó projektjének, melyek részleteiről Gabriel Miloia, az egyesület elnöke számolt be.

Nagyvárad - A provincializmus, a periféria a témája a Visual Kontakt Egyesület e heti két, egymáshoz kapcsolódó projektjének, melyek részleteiről Gabriel Miloia, az egyesület elnöke számolt be.

A Fő utca 47. sz. alatti galériában csütörtök este 19 órától több hazai, illetve külföldi művész munkája tekinthető meg, mindannyian más és más módon értelmezték a provincializmus témáját. Az arculattervezői, szobrászati megközelítés mellett installáció formájában is feldolgozták a motívumot, van, aki nemzeti szinten közelítette meg, van aki közép-európai szinten, s van, aki globálisan. Carlos Carmonamedina képzőművész például több mint száz művésszel vette fel a kapcsolatot a világ minden tájáról, s egy-egy üres könyvecskét küldött el nekik, felkérve őket, hogy a megadott téma szerint töltsék meg a fehér lapokat.

Szempontok

Izlandi, egyiptomi, észak-amerikai művész egyaránt szerepel a projektben, sőt, egy kongói képzőművészt is felkértek, de mivel ott, ahol lakik, nincs posta, az ő részvételéről le kellett mondjanak. Végül nyolcvan könyvecske „tért vissza” kitöltve, ezekből a munkákból a későbbiek folyamán egy könyvtár is létesül, az alkotások pedig az interneten is megjelennek majd. A tervezett honlap egyféle közösségi weboldalként is működik majd, ahol a különböző országok művészei kapcsolatot teremthetnek egymással. Maria Sicoe doktorandusz a társadalom szintjén közelíti meg a periféria fogalmát, a szubkultúra szempontjából, mely igyekszik elszigetelődni a központtól és saját hagyományt teremteni – ez a központ kellős közepén létrejövő periféria. Ada Muntean doktorandusz az elszigetelődés szemszögéből dolgozza fel a témát, s a fiatal, de nagyon tehetséges textil képzőművésznek, a nagyváradi Iulia Palnak a motívumhoz kapcsolódó munkái is megtekinthetőek lesznek. Az alkotásokat Dr. Olimpia Bera, a tárlat kurátora rendszerezte. Több mint százan közreműkdötek ennek a tárlatnak a létrejöttében, tudtuk meg.

Egy állapot

„A vidékiesség kapcsán általában mindenkinek a rossz dolgok jutnak eszébe. A tárlat nem így közelíti meg, hanem egy állapotként: nem vagyunk olyanok, mint akik a fővárosban laknak, ez egy sajátos állapot, külön törvényekkel. Világos a központ és a vidék közötti kapcsolat, egyik sem létezhet a másik nélkül. Másrészt nem is a pozitív, lokálpatrióta megközelítést választottuk” - mondta az egyesület elnöke.

Ugyanezen a projekten belül egy másik kiállítást is szerveznek, ennek a megnyitója pénteken 19 órától lesz, az Albacului 54 sz. alatti kiállítóteremben. Ez Gabriel Miloia személyes, Muian címet viselő kiállítása, melynek témája szervesen kapcsolódik a provincializmushoz. A Muian Street Art projekt 2012-ben kezdődött el és az emberek reakcióira épült egy olyan szituációban, amikor a művészet nem „szívet melengető és szemet gyönyörködtető” arcát mutatta meg, látszólag semmi szerepe nem volt és megbolygatta egy békés kisváros – nevezetesen Nagyvárad – életét. Akkor több elemzést is végeztek a történtekről, viszont bizonyos eszközök akkor, 2012-ben még nem álltak a projekt kezdeményezőjének a rendelkezésére, most viszont ilyeneket is felhasznált, tudtuk meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!