ERDON Helyi hírek

2015.06.08. 10:09

„Isten közösségbe akarja vinni az embert”

A nagyváradi Csillagocska Családnap vasárnap ünnepi istentisztelettel folytatódott, majd az esemény díszmeghívottja, Béres József bemutatta a gyermekdalokat tartalmazó Útravaló 2 című könyvet és CD-t.

A nagyváradi Csillagocska Családnap vasárnap ünnepi istentisztelettel folytatódott, majd az esemény díszmeghívottja, Béres József bemutatta a gyermekdalokat tartalmazó Útravaló 2 című könyvet és CD-t.

A mi Istenünk örömszerző Isten, mondta el dr. Pálfi József lelkipásztor, a Csillagocska Alapítvány elnöke az istentisztelet során. Amint az Lukács Evangéliumában olvasható, Jézushoz különböző emberek mentek oda, s ő mindenkivel szóba állt, hiszen, „nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, hogynem kilencvenkilenc igaz emberen, akinek nincs szüksége megtérésre”. Örömszerző, és egyúttal számon tartó é s összetartó Isten, akinek fontos, hogy egy se tévelyedjen el a gyermekei közül.

Menjünk utánuk

Sokszor a mi közösségeinkből is kiesik valaki és nem tudunk úgy odafigyelni, ahogy kell, pedig az lenne a feladatunk, mondta a lelkész. A kisebb és a nagyobb közösségek meglazulhatnak, ezeket kell összefogni, megerősíteni – hiszen veszendőek vagyunk, s közösségünk leépülhet, széttöredezhet. Istentől kapott mandátumunk van arra, hogy ne hagyjuk, ne legyintsünk, ne mondjuk, hogy „több is veszett Mohácsnál”, hanem menjünk utánuk és keressük meg őket, ahogy maga az Úristen is elindul értünk, hogy egybegyűjtsön minket, hiszen mindannyian az övéi vagyunk. Isten közösségbe akarja vinni az embert; sokszor megfáradó, megsavanyodó életünkben pont arra van szükségünk, hogy együtt tudjunk örülni, s szétoszoljon a bánat. Mint elhangzott: fontos keresnünk azokat az alkalmakat, amikor együtt örülhetünk.

A Sztárai Mihály énekkar szolgálatát követően dr. Pálfi József elmondta: a családnap alkalmából közel félezren fordultak meg a réti templomban, a három kondérnyi bográcsgulyás nem bizonyult elegendőnek. Rendkívül tartalmas foglalkozások zajlottak, melyek után az emberek lélekben gazdagodva térhettek haza. A szombat este táncházzal zárult és terveik szerint szeptembertől havi rendszerességgel szerveznek majd táncos-énekes találkozókat.

Gyermekdalok

Pálfi József később Béres Klárát, az esemény fővédnökét, valamint Béres Józsefet, a Béres Zrt. elnökét köszöntötte, majd a Váradi Dalnokok előadása következett. Ezt követően Béres József szólt az egybegyűltekhez. Egy kodályi gondolatból kiindulva mondta el: nem az a fontos, hogy ki az operaház igazgatója, hanem hogy ki az énektanár Nagyváradon, illetve Nagyvárad-Réten. A gyermekdalok különösen fontosak, hiszen ezek a népzene őskorába vezetnek vissza, s a nemrég napvilágot látott könyv, valamint CD pont olyan autentikus gyermekdalokat mutat be kottával, szöveggel, énekkel és rajzokkal, amelyek segítenek hagyományaink ápolásában. Nincs ugyan mindenkinek tökéletes hangja, hallása, de annál, hogy hogyan éneklünk, talán még fontosabb az, hogy mit, mondta Béres József. A népdalok, és a gyermekdalok forrása maga a lélek, és ezeket hallgatva a lelkünket istápoljuk. Arról is szólt: Magyarországon törés állt be a különböző korosztályok között, s ezt csak az érdeklődési körünk tágításával tudjuk orvosolni. Erőfeszítésre van szükség, ehhez pedig egymás iránti szeretet kell. Mindenki szeretné, ha gyermeke művelt lenne, ehhez pedig megfelelő óvodára van szükség. A Csillagocska református zeneóvoda jellegénél fogva pont ezt a célt, a közösségépítést, a megmaradást, az istenhitre való nevelést szolgálja.

A Csillagocska zenekar, valamint a zeneóvodába járó gyerekek előadásával folytatódott az ünnepség, majd a Himnusz eléneklésével zárult.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!