ERDON Helyi hírek

2015.06.23. 13:27

Fejlődik a váradi ipari park

Befejeződött a nagyváradi Eurobusiness I. ipari park kiépítésének második szakasza, ami Európai Uniós forrásokból valósult meg.

Befejeződött a nagyváradi Eurobusiness I. ipari park kiépítésének második szakasza, ami Európai Uniós forrásokból valósult meg.

A projektzáró sajtótájékoztatót az I. számú ipari parkban megtelepedett Plexus vállalat székhelyén tartották meg. Delia Ungur az Eurobusiness Ipari Park vállalat igazgatója az eseményen összegezte a legfontosabb tudnivalókat a projektről. Az Eurobusiness I. ipari parkban összesen 121 hektárnyi közművesített (víz- és csatorna rendszer, hőszolgáltatás, utak, közvilágítás, elektromos hálózat) telek áll a már ott lévő, és a leendő befektetők rendelkezésére. Az I. számú ipari parkra összesen 98.6910.000 lejt költöttek, ebből a második szakaszban 45 hektáron három év alatt (2012 júniusa és 2015 júniusa között)építették ki a közműhálózatot 19.730.453 lejből. Ebből a pénzből 2335 méternyi csatornát, 1450 méternyi szennyvíz-elvezető csatornát, 2062 méternyi esővíz elevezető csatornát, 2422 méternyi fűtéscsövet és 2422 méternyi utat építettek. Delia Ungur megjegyezte, hogy az ipari parknak ebben a részében három vállalkozás már megtelepedett, melyek 2020-ig mintegy 2500 munkahelyet hoznak létre. Hozzátette, hogy az I. számú ipari park teljes területének mintegy nyolcvan százaléka már foglalt, összesen 33 szerződést írtak alá, ezek közül huszonkét vállalat már aktív. Összesen ötezer munkahely fog létesülni a belátható jövőben, jelenleg mintegy háromezren dolgoznak az ipari parkban megtelepedett vállalatoknál, tudatta.

Gazdaságtámogatás

A sajtótájéjiztatón jelen volt Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere is, aki a maga során kifejtette: a város fejlődésének fő mozgató ereje a gazdasági fejlődés, ez utóbbi pedig egyrészt az itt tevékenykedő vállalalatokon és azok dolgozóin, másrészt pedig az önkormányzaton múlik, ez utóbbi megfelelő keretet kell biztosítson a vállalkozások számára. A polgármester két csoportba osztotta a Nagyváradon tevékenykedő cégeket: vannak olyanok, melyek Nagyváradon működnek, de termékeiket, szolgéltatásaikat exportra gyártják, és vannak olyanok, főként a kisebbek, amelyek a nagyváradi helyi piacra dolgoznak. Ezek között példaként említette a vendéglátóipari, közélelmezési stb. cégeket. Bolojan leszögezte: arra kell törekedni, hogy minél több az első csoportba tartozó vállalkozás legyen Nagyváradon, mert az magával hozza a második csoportba tartozó cégek fejlődését is. Bolojan a továbbiakban kifejtette, hogy az ipari parkban dolgozó mintegy háromezer dolgozó után befolyt adókból a városnak 950 ezer euró jövedelme volt, és két-három év múlva, amikor ötezren fognak dolgozni az ipari parkban, már 1,5 millió euró bevétele származik majd a városnak ebből a forrásból. A polgármester hangsúlyozta, hogy továbbra is folytatni kell a vállalkozókat támogató politikát, ugyanakkor, mivel igény mutatkozik arra, hogy a befektetők már kész ipari csarnokokba költözzenek, ezért az önkormányzat azon gondolkozik, hogy a közműhálózat kiépítése mellett ipari csarnokokat is építeni fog, amelyeket vagy bérbe ad, vagy elad a leendő beruházóknak. Emellett kiemelt fontosságúnak nevezte a megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő képzését a városban, különösen szakmunkásra valamint szakmai elitképzésre van itt szükség.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!