ERDON Helyi hírek

2015.06.12. 09:18

Érmelléki gyékényszékek Bukarestben

A gálospetri, szalacsi és ottományi múzeumok, illetve dr.Kéri Gáspár magángyűjteményének darabjait is kiállítják rövidesen Bukarestben, egy országos projekt részeként.

A gálospetri, szalacsi és ottományi múzeumok, illetve dr.Kéri Gáspár magángyűjteményének darabjait is kiállítják rövidesen Bukarestben, egy országos projekt részeként.

A Bukaresti "Muzeul Taranului Roman" múzeum egyik idei projektje magángyűjtemények bemutatása, melynek címe Kevésbé ismert értékeink kincsesládája. A szervezők látókörébe került dr.Kéri Gáspár székelyhidi fogorvos magángyűjteménye, az általa létrehozott gálospetri és szalacsi tájház, illetve az ottományi múzeum kiállított anyaga is. Szűcs György, a múzeum adminisztrátora lapunknak elmondta: először március végén járt náluk a bukaresti múzeum két képviselője, dr. Carmen Mihalache és Magda Andreescu, hogy felmérjék és kiválogassák azokat a népművészeti alkotásokat, melyeket az elmúlt kedden aztán el is vittek.

Egy hónapos kiállítás

Összesen 99 darab tárgyat pakoltak fel, közöttük a népi mesterségeket bemutató gyékényszék-kiállítás darabjait, amiből egy ajándék: egy kisszék. További 29 darab széket külön használói korcsoport és készítők szerint is osztályozták: kisszék, nagyszék, karosszék, stb. Ezek nagy része a múzeumban volt kiállítva. További tárgyakat vittek el dr.Kéri Gáspár magángyűjteményéből, a szalacsi és gálospetri tájházakból. Szűcs György hozzátette: tudomása szerint az Érmellékről korábban csak az Ottományi Kultúra néven ismert bronzkori leleteket mutatták be a román fővárosban. A tárlat egy nagyobb kiállítás-sorozat részeként június 26. és július 27. között lesz megtekinthető Bukarestben.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!