ERDON Helyi hírek

2015.06.11. 14:28

Épül a nagyváradi akvapark

Már húsz százalékban elkészült a nagyváradi Nymphaea akvapark, amely a volt városi strand helyén épül 15,7 millió euróból.

Már húsz százalékban elkészült a nagyváradi Nymphaea akvapark, amely a volt városi strand helyén épül 15,7 millió euróból.

Az Európai Unió Szektoriális Operatív Programjából 7,2 millió euró vissza nem térítendő anyagi hozzájárulással támogatott létesítmény húsz százalékban már elkészült, vagyis a kivitelező a 15,7 millió eurós összköltségvetés tizenöt százalékát máris ledolgozta. Erről tájékoztatta csütörtökön a helyszínen a sajtó képviselőit Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere. Bejelentette, hogy a munkálatok az ütemterv szerint haladnak. A közel hét hektáros telken elterülő létesítménynek lesz egy központi épülete, amelynek alagsorában az épületgépészet kap helyet, egy szinttel feljebb lesz néhány fedett medence is, köztök egy termálvizes is, és szintén egy fedett, négy csúszdából álló csúszdarendszer. Ez a része az akvaparknak egész évben működni fog. Kültéren, a létesítmény nyugati részén lesz egy 50x25 méteres úszómedence, mely kilencven százalékban már készen is van, valamint egy 25x20 méteres műugrómedence, melybe 2,5; 5; 7,5 és 10 méterről lehet majd ugrani. Lesz a kültéren egy hullámos medence, és egy olyan medence, ami csúszdarendszerrel lesz ellátva: a 18 méter magas építmény összesen hat változó - 40-182 méter - hosszúságú csúszdát foglal majd magában. A létesítmény keleti részén sportpályák lesznek. Kialakítanak egy 311 férőhelyes parkolót, továbbá lesz ezer öltöző a vendégeknek és 48 a dolgozóknak. Természetesen zöldövezeteket is kialakítanak, ahol napozni lehet, a napozüknak napernyőket, heverőszékeket fognak a rendelkezésükre bocsátani. Az zöldövezet kialakításához már kivágtak mintegy nyolcvan fát, és még néhány öreg, korhadt fa vár kivágásra, azonban a projekt keretében 519 nagy lombozatú fát ültetnek majd el a helyszínen. Kérdésre válaszolva Mircea Malan hangsúlyozta, a hogy a fakivágásokra megkapták a szükséges engedélyeket. Az alpolgármester elmondta azt is, hogy a már meglévő kúton kívül fúrnak még két kutat, ezekből fogják biztosítani a medencék vizét. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a termálvizes medence működtetéséhez nem építenek ki vízvisszasajtoló rendszert, mint mondta azért, mert ez egy kis méretű, és kis vízfogyasztású medence lesz, melynek vízforgató-rendszere lehetővé teszi azt, hogy ne kelljen naponta cserélni a medence vizét. Malan kiemelte azt is, hogy a strand mellett a felszínen futó csöveket a földbe süllyesztik. Kijelentette, hogy elkészülte után a Nymphaea akvapark kapacitása ezer fő lesz. Elkészülte után a létesítmény 250 embert foglalkoztat majd.A nagyváradi akvapark felépítésének kivitelezési határideje 2015. december 16-a.

Konkurens

Az alpolgármester a sajtótájákoztatón kifejtette, hogy Romániának ezen a részén egészen a magyar határig ez lesz az egyetlen akvapark, és hozzátette, hogy a jövőben az ország közepéből érkezőknek nem kell már Debrecenbe vagy Hajdúszoboszlóra utazniuk, ha akvaparkba akarnak menni. „A nagyváradi akvapark elkerülhetetlenül konkurense lesz a debreceni Aquaticumnak és a hajdúszoboszlói akvaparknak” - jelentette ki Malan. Arra az újságírói kérdésre, hogy mitől lesz vonzóbb a váradi akvapark a magyarországi létesítményeknél, Mircea Malan azt válaszolta, hogy előnyt jelent majd az, hogy a váradi akvaparkban a különböző funkciók egymástól függetlenül működhetnek majd, a legmodernebb, utolsó generációs anyagokból épül a létesítmény, ugyanakkor az ország közepe felől érkező turisták nem kell annyit utazzanak, hanem megállhatnak Nagyváradon, tehát rövidülnek az utazási távok. Arra a kérdésre, hogy ki fogja üzemeltetni a létesítményt, és mennyibe fog kerülni egy belépőjegy, Mircea Malan azt válaszolta, hogy minderről még nem döntöttek. Kifejtette, hogy vagy a Közterületfenntartó kezelésében lesz, vagy találnak egy külső partnert, aki menedzselje a létesítményt. Hozzátette, hogy a belépőjegy ára „versenyképes” kell legyen, azaz nem szabad nagyon magasnak lennie, és a díjszabás kialakításakor figyelembe kell venni majd az országnak ebben a részében élők jövedelemszintjét is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!