ERDON Helyi hírek

2015.06.01. 11:02

Börtönben a szervező – érdekes feszt

Eklektikus lett a Grill Fest & Rock névvel kitalált váradi rendezvény: betüremkedett ugyanis a rock mellé, minden napra a román népzene is. A főszervező pedig börtönbe került, pár héttel a buli nyitánya előtt.

Eklektikus lett a Grill Fest & Rock névvel kitalált váradi rendezvény: betüremkedett ugyanis a rock mellé, minden napra a román népzene is. A főszervező pedig börtönbe került, pár héttel a buli nyitánya előtt.

Finom falatok, vegyes zenei kínlat jellemezte a Nagyvárad Grill Fest & Rock nevű rendezvényt – meg egy szokatlan fejlemény. A múlt hét utolsó három napján a várban tartott fesztivál főszervezője ugyanis már nem lehetett ott, mivel börtönbüntetésre ítélték. A rendezvényt április közepén hirdette meg, külön tájékoztatón Nicolae Pop volt váradi újságíró, aki most a D’Art kulturális egyesület nevében ténykedve közölte, hogy ilyen ötletük támadt, valamint Radu Silaghi, a Cégek Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke és Dumitru Sim, aki a váradi önkormányzat részéről azért felelős, hogy a felújítás alatt álló várban minél több rendezvény legyen. A szervezők a magyar közösségre is gondoltak, ugyanis a főzőversenyek, színi produkciók, műhelyfoglalkozások mellett nemcsak román együtteseket hívtak meg – Miraj, N.O.R., Sarmalele Reci –, hanem, ha már rockról volt szó, akkor a Dutka András bandet, A. G. Weinbergert és az Acélszív együttest is. Később aztán váratlan változás is beállt: a Grill Fest & Rock nevű rendezvény programjában megjelent, mindhárom napon a Mândru-i cântecu-n Bihor című román népzenei verseny és koncertsorozat is. Később ezt azzal magyarázták, hogy utóbbi, ami immár 38. alkalommal került megrendezésre, ugyanabban az időszakban lett volna, úgyhogy hozzácsapták ehhez…

Fordulat

Ez azonban csak az egyik változás volt. A másik az, hogy rács mögé került a főszervező. Április végén ugyanis a nagyváradi bíróság végleges ítéletet hozott annak a bűnszervezetnek az ügyében, amelyik cigarettacsempészettel foglalkozott, a váradi Romeo Păcurar vezetésével. Kilenc vádlott volt, közülük hatan letöltendő börtönbüntetést kaptak. Egyikük Nicolae Pop, aki a fesztivált szervezte épp, és amúgy az Informaţia de Bihor netes lap főszerkesztője volt, és az ő cégén keresztül ment a dohányáru külföldre csempészése. Pop három évet kapott, és az ítélethirdetés után meg is kezdte a büntetés letöltését. Ennek nyomán a rendezvény szervezését Radu Silaghi vette át. Minden esetre a Grill Fest & Rock így is vonzott látogatókat a várba. Az időjárás is jobb volt, mint az előző napokban, ez is hozzájárult, valamint a program is. Pénteken amatőrök főzőversenyén gyülekeztek az éhesek, majd a JazzToday, a Dutka András Band és a Pseudonym koncertjein szórakozhattak. Szombaton volt a legsűrűbb nap. Román nyelvű gyermekszínházi előadással nyitottak, aztán immár a profik is beszálltak, külön főzőversenyt tartva. Sőt, kulináris témájú műhelyfoglalkozások is voltak, nemkülönben borkóstolók és bűvészshow. Este a Miraj és a Sign Out mellett A.G. Weinberger lépett fel. Utóbbi inkább úgy ismert mint a nagyváradi, Amerikát megjárt sztár, és ismét bebizonyította, hogy jelenleg ő legnagyobb hazai blues-zenész, de a rockkal is barátságban van. A zárónapon a vasárnapi programok levezető eseményei voltak, főzőversenyektől díjkiosztásig. Az utolsó estén a N.O.R. és a Sarmalele Reci csapott a húrok közé. Fellépett az Acélszív is. A váradi csapat immár három éves, fiatalos hévvel nyomják a rockot. A 2012. április 20-án alakult együttes jelenleg öttagú: Szabó Krisztina – ének; Ur Csongor – szólógitár; Ur Attila – basszusgitár; Makra Gábor – ritmusgitár; Pop Dávid – dob.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!