ERDON Helyi hírek

2015.06.28. 12:14

Antik és kézműves ruhák bemutatója

Schmitt Pálné Makray Katalin és Sasvári Sándor is közreműködött a Hampel Katalin nevével fémjelzett, régi magyar viseleti hagyományok által inspirált ruhabemutatón június 26-án.

Schmitt Pálné Makray Katalin és Sasvári Sándor is közreműködött a Hampel Katalin nevével fémjelzett, régi magyar viseleti hagyományok által inspirált ruhabemutatón június 26-án.

A hagyományos viselet és a divatos darabok különleges ötvöződése – ezzel lehetne jellemezni Hampel Katalin ruháit, amelyeket a Szent László Napok keretében mutattak be pénteken a váradi vár nyári színházának színpadán. Az antik és kézműves ruhákat ismert és köztiszteletben álló hölgyek mutatták be a divatos ruhák és hagyományőrzés iránt érdeklődőknek. Az eseményen jelen volt és köszöntőbeszédet mondott Schmitt Pálné Makray Katalin, aki a magyar nemzeti viselet nagy pártfogója. Mint elmondta, kiemelten fontos a magyar örökség megtartása, ezért örömteli fordulat, hogy újból divattá vált a nemzeti viselet, amely gyógyírként is szolgál. A volt köztársasági elnök felesége, olimpiai ezüstérmes tornásznő a magyar termékek védelmében indított nagyszabású program a „Vedd a magyart! Védd a magyart!” jelszóhoz gyakran hozzáteszi azt is, hogy „Viseld a magyart!”. Ez utóbbi jelszó igencsak érvényesült a péntek délutáni ruhabemutatón, hiszen a modellek, köztiszteletben álló hölgyek mellett maga Schmitt Pálné Makray Katalin is részt vett a ruhák bemutatásában. A színpadon a hölgyek népi viseletek által ihletett ruhákban, hagyományos magyar motívumokkal díszített kiskosztümökben, nyári, őszi és téli viseletekben, alkalmi ruhákban vonultak fel, továbbá két menyasszonyi ruhát is bemutattak, e mellett néhány férfi és gyerekviseletet is. A bemutatón közreműködött Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész, énekes, aki ismert magyar énekekkel fűszerezte az eseményt.

Hampel-ruhák

Hampel Katalin régi magyar viseleti hagyományokat ápoló és újraértelmező Váci utcai szalonja jól ismert nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Vásárlói körének izgalmas sokszínűségét jelzi, hogy ruháit világhírű művészek, politikusok és közéleti szereplők is viselik. A Hampel-modellek megvalósítását kiterjedt kutató- és tervezőmunka előzi meg. A ruhák nemes anyagokból, igényes művészi kézimunkával készülnek, amelyek díszítéséhez, a tervező felhasználja a hagyományos, akár több évszázados motívumokat, valamint a zsinór és paszomány díszítéseket.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!