ERDON Helyi hírek

2015.06.04. 15:46

A folyópart állami tulajdon

A Kösmő patak partrendezési munkálatai során sok fát kivág a kivitelező Tamásinál. A helyiek zúgolódnak, a vízügyi igazgatóság kész orvosolni a felmerülő panaszokat.

A Kösmő patak partrendezési munkálatai során sok fát kivág a kivitelező Tamásinál. A helyiek zúgolódnak, a vízügyi igazgatóság kész orvosolni a felmerülő panaszokat.

Bereczki András paptamási református lelkipásztor hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Kösmő patak munkálatainál Tamási környékén szakszerűtlennek tűnő módon végzi a munkálatokat a kivitelező: mint mondta, aránytalanul mélynek tűnő árkot ásnak a patak helyén, ugyanakkor számos fát, az emberek által nevelt gyümölcsfákat vágják ki, és azokat el is viszik. A helyiek nehezményezik, hogy sem a kivágásokról, sem a faelszállításról nem értesítették előzőleg őket.

Csak szabályosan

Felhívtuk az ügyben Pásztor Sándort, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki vezetőjét, aki elmondta: a munkálatokra minden engedély, így a környezetvédelmi jóváhagyás is megvan, ugyanakkor minden egyes kivágásra ítélt fát a természeti terület gondnokával közösen jelöltek be. Hozzátette: több helyen, így valószínűleg Tamási körzetében is több fát ki kell vágni azért, hogy a munkálatok helyszínéhez hozzá lehessen férni. Mint mondta, azt nem tudja, hogy magántulajdonban lévő fákat is kivágtak-e a munkálatok során, azt viszont leszögezte, hogy Romániában minden folyóvíz partja öt méteres sávban az állam tulajdona, és ezen a tényen nem változtat az sem, hogy a 90-es évek elején sokan egészen a vízpartokig mérették ki telküket. A műszaki igazgató hozzátette, hogy a kivitelező Repcon cég kicövekelte a munkálatok helyszínét, és minden, ami a cövekek és a patak között van, az állami tulajdon. A szakember elmondta, hogy 3-án egy vizsgáló bizottság kereste fel a paptamási polgármesteri hivatalt és végigjárta azokat a helyeket, ahol panaszok vannak a munkálatokra. „Lesz egy emberünk, aki a paptamási polgármesteri hivatallal tartani fogja a kapcsolatot, mert az a célunk, hogy minden felmerülő gondot megoldjunk” – szögezte le Pásztor Sándor. Kifejtette, hogy a Kösmő patak rendezése nagyon fontos, hiszen elég gyakran kiönt, a munkálat elvégzése után viszont már nem fogja árvíz fenyegetni a települést. Hozzátette, hogy a munkálatok során terméskővel erősítik meg Tamási belterületén a patak partjait, felújítanak egy hidat, a mezőn pedig csak a patak egyik oldalán dolgoznak azért, hogy ne zavarják mindkét oldalon az élővilágot.

Nagyszabású terv

A Kösmő patak partrendezési munkálatait az Európai Unió Környezetvédelmi- Szektoriális Operatív Program 2007–2013 programjából finanszírozzák. A 18,6 millió lejes összköltségvetésű projekt keretében a 11,2 kilométeres szakaszon megerősítik a patak partjait, ugyanakkor összesen nyolc közúti átkelőt is felújítanak. A kivitelezési határidő 2015 decembere.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!