ERDON Helyi hírek

2015.05.10. 19:44

Megzenésített versek és bábjáték

Alternatív programokat is szerveztek a gyerekeknek és a fiataloknak a szombati majálison: a gyermek-, ifjúsági és sportsátorban ifjúsági közönségtalálkozó, majd játszóház és báboda volt.

Alternatív programokat is szerveztek a gyerekeknek és a fiataloknak a szombati majálison: a gyermek-, ifjúsági és sportsátorban ifjúsági közönségtalálkozó, majd játszóház és báboda volt.

A pénteki, felnőtteknek szóló szerzői estet követően szombaton, az ugyancsak a Varadinum keretén belül zajló majálison is találkozhattunk Szabó T. Anna költővel, aki ezúttal Békés Márta pedagógussal, költővel és előadóművésszel együtt ifjúsági közönségtalálkozón vett részt.

Örömből

Miután egy nappal korábban már ízelítőt adtak abból, hogy hogyan szólnak az együtt elénekelt-eljátszott megzenésített versek, ezúttal a gyerekek is meghallgathattak sok-sok játékos, megzenésített gyerekverset a két alkotó előadásában.

Mint megtudtuk, Békés Márta egy budapesti zenés-irodalmi dobszerda-klubot vezet, ennek keretén belül zenésítették meg először Szabó T. Anna verseit évekkel ezelőtt, azóta szoktak együtt énekelni. Amint Szabó T. Anna elmondta, a gyermekverseket mindig örömből, erőfeszítés nélkül írja – így születtek a következő sorok is, melyeket szombaton a gyerekekkel együtt énekeltek: „Icipici fakatica, Facipőbe cicafoci,/Ha a cicafoci pici, Vajon milyen icipici/Az a fakatica-foci?”

Báboda

Körülbelül egyórás éneklés következett a majálison belül felállított gyermek-, ifjúsági és sportsátorban, melynek során a két költő tréfás-ritmusos versei mellett egy Kányádi Sándor vers megzenésített változata is elhangzott. Előadták többek között a „Romlik a gyerekanyag” című tréfás verset is, ennek szövege és dallama gyűlések alatt fogalmazódott meg, monda el egy nappal korábban Békés Márta.

A program a Szigligeti Színház Lilliput Társulata által tartott játszóházzal folytatódott. Ennek során a gyerekek különféle, régi és új előadások bábfiguráival ismerkedhettek meg – többek között Paprikajancsival, a papagájjal és az egérrel a Minden egér szereti a sajtot bábjátékból, Borsó királykisasszonnyal, Bubó-doktorral és másokkal. Különféle játékokat szerveztek a gyerekek számára – például a papagáj találós kérdéseket húzott ki, melyekre a gyerekek felelhettek, volt erőpróba, de aki akarta, megdobálhatta az ördög-bábot. A szórakoztató-interaktív foglalkozás célja az volt, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését a bábjátékok iránt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!