ERDON Helyi hírek

2015.05.07. 14:53

Meghosszbbítják a kivitelezési határidőt

Június 30-ig kellene befejezni a váradi Kálvária (Gomba) domb felújítását, de meghosszabbítják a kivitelezési határidőt az ott lévő gyalogos felüljáró felújítása és meghosszabbítása miatt.

Június 30-ig kellene befejezni a váradi Kálvária (Gomba) domb felújítását, de meghosszabbítják a kivitelezési határidőt az ott lévő gyalogos felüljáró felújítása és meghosszabbítása miatt.

A munkálatok helyszínén tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere, valamint a Magyarország-Románia határon átívelő együttműködési program keretében megvalósuló projekt magyarországi partnere, a körösszegapáti ortodox egyházközséget képviselő Origen Sabău parókus.Itt Mircea Malan elmondta: mivel eléggé elhanyagolttá vált a Kálvária domb, ezért az elmúlt időszakban egyre kevesebben látogattak ki ide, ezért volt szükség a helyszín rehabilitációjára. Hangsúlyozta, hogy a felújítás után a közterület 1,8 hektárról 3.9 hektárra fog nőni köszönhetően elsősorban a görög-katolikus egyházzal történő együttműködésnek, mely területet biztosított itt a város rendelkezésére, ugyanakkor területcserékkel is sikerült ekkorára növelni a felújítandó zöldövezetet. A projekt összértéke 1,94 millió euró, amiből 1,7 millió eurót emészt fel ez a felújítás, a fennmaradó 220 ezer euróból pedig Körösszegapátiban alakítanak ki egy parkot. A projekt összköltségvetésének 54 százalékát a város fizeti, a fennmaradó összeg pedig uniós támogatás.

Környezetbarát

Mircea Malan kijelentette, hogy a munkálatok januárban kezdődtek meg itt, a kivitelezési határidő június 30-a, de az önkormányzat már kezdeményezte a határidő meghosszabbítását két okból is: egyrészt a felújítással egy időben szeretnék felújítani és meghosszabbítani a Kálvária dombra vezető, a vasúti síneken átívelő gyalogos felüljárót, másrészt a zöldövezet-telepítést ajánlatos ősszel elvégezni. Az alpolgármester kijelentette, hogy a szükséges bontásokat, irtásokat már elvégezték, és már megépült az első és legnagyobb kilátó. Malan hangsúlyozta, hogy a kivitelező Abed Nego cég igyekezett környezetbarát anyagokat felhasználni az építkezéskor. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy összesen öt kilátót építenek, ugyanakkor kialakítanak egy 130 férőhelyes amfiteátrumot is, amelyet főként szabadtéri tanórák megtartására lehet majd használni. Fúrtak két, egyenként százharminc méter mélységű kutat is, ezekből nyerik majd az öntözéshez szükséges vizet. Az épülő vendéglátóipari egységben, illetve turisztikai információs központban padlófűtés lesz, a meleg vizet pedig napkollektorok fogják biztosítani. Az információs központhoz sétány fog felvezetni, ennek mentén padokat, világítótesteket, szemétkukákat fognak kihelyezni, a domboldalra sok fát és cserjét ültetnek majd el, sőt dísz-szőlőtőkéket is telepítenek majd, visszautalva ezzel a város múltjára, amikor a váradi dombokon még szőlőtermesztés volt.

Ígéret

Az alpolgármester bejelentette, hogy annak ellenére, hogy meghosszabbítják a kivitelezési határidőt, a munkálatokat végző Abed Nego és Adenandra cégek ígéretet tettek arra, hogy a lehető leghamarabb befejezik a teljes felújítást, hogy a váradiak még az idén alkalmas időjárási viszonyok között vehessék birtokba a felújított zöldövezetet. Kérdésre válaszolva Malan elmondta, hogy még nem döntötték el azt, hogy milyen formában fogják üzemeltetni a vendéglátóipari egységet és a zöldövezetet, de két megoldás lehetséges: vagy a város kezelésében marad minden, vagy pedig kiadják bérbe a létesítményt, ez utóbbi esetben viszont az üzemeltető kell karbantartsa a zöldövezetet is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!