ERDON Helyi hírek

2015.05.10. 18:59

Kevés váradi tüntetett az erdőirtások ellen

Sokan ígérték a részvételt interneten, végül kevesen mentek el arra a demonstrációra, amely szombaton délután – egy országos akciósorozat részeként – Váradon is lezajlott. Az erdőirtások elleni megmozdulás volt a központban.

Sokan ígérték a részvételt interneten, végül kevesen mentek el arra a demonstrációra, amely szombaton délután – egy országos akciósorozat részeként – Váradon is lezajlott. Az erdőirtások elleni megmozdulás volt a központban.

Eleve hatalmas tüntetésnek harangozták be a résztvevők, és az is tény, hogy Facebookon több mnt 21oo személy jelezte, hogy ott lesz a megmozduláson. Ehhez képest százan sem voltak jelen végül valójában a Fő utcán azon a tüntetésen, amelyen az erdőirtások Ellen tiltakozhattak a váradiak is. Igaz, aki ott volt, azok többsége kitartó volt: még egy óra múltán is demonstráltak. Az észszerűtlen vagy törvénytelen kitermelések miatt Románia az 1989-ben még létező erdeinek a felét elveszítette. Ugyan az Európai Unióban fellelhető érintetlen erdők fele Romániában található, az illegális kitermelés nagyon erős. Klaus Iohannis államfő ráadásul nemrég vissza is küldte a román parlamentnek azt a törvényt, amely véget vetett volna az osztrák Holzindustrie Schweighofer cég monopóliumának, amely ráadásul nálunk illegálisan kitermelt faanyaggal is üzletel. A parlament amúgy elvetette Iohannis kérését, hogy módosítsák a törvényt. Emellett azonban a hazai faipari maffia is erős: Bihar megyében is tarolják az erdőket, a politikusok pedig évek óta ígérik a jelenség visszaszorítását, ám lényegében sehol semmi… A szombati megmozduláshoz többek között Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Bukarestben, Nagyváradon, Kolozsváron, Szebenben, de Bécsben, Párizsban, Montrealban, Londonban és Madridban is csatlakoztak a fakitermelés megállításáért fellépő civilek.

Halk üzenet

Váradon Ovidiu Drobotă helybéli lakos szervezte az akciót. A meghirdetett időpontban azonban legikább csak újságírók gyülekeztek a helyszínen. Voltak olyan lelekes fiatalok, akik befutottak, majd a résztvevők kezdetben egészen minimális számát látva csalódottan félreálltak és azt fontolgatták, hogy távoznak. Végül azonban, amikor valamivel többen lettek, ők is csatlakoztak. A részvételnek megfelelően a skandálás sem volt túl erős. A szervező mindennek ellenére azt mondta a sajtónak: “biztos vagyok abban, hogy hangunkat meghallják az illetékesek”… A tüntetők a faipari cégek alapos ellenőrzését követelték, valamint a visszaéléseket akadályozó jogszabály sürgős életbe léptetését, és főleg igazi alkalmazását, az illegális kitermelések leállítását. Ezzel egyidőben Bukarestben szemtanúk szerint több mint kétezren vonultak a kormány, majd az elnöki hivatal székháza elé "Mentsük meg az erdőket", "Ne a multik írjanak erdőtörvényt", "Minden párt az erdőket tarolja" feliratú táblákat emelve a magasba.Klaus Iohannis államfő, akit a tüntetők azzal vádoltak, hogy a romániai erdők kifosztásában érdekelt külföldi lobbi nyomásának engedve halogatja az erdőtörvény kihirdetését, Facebook-bejegyzésében "legitimnek" nevezte a zöldek aggodalmát és megígérte, hogy a nemzetbiztonsági tanács napirendjére tűzi az illegális erdőirtások ügyét.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!