ERDON Helyi hírek

2015.05.10. 19:19

Isten a mi oltalmunk, erősségünk

A nagyvárad-olaszi református templomban istentisztelettel és emlékeztető tábla avatással zárult vasárnap délelőtt a XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat egyházi része.

A nagyvárad-olaszi református templomban istentisztelettel és emlékeztető tábla avatással zárult vasárnap délelőtt a XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat egyházi része.

Forró László hegyközkovácsi lelkipásztor hirdetett igét a vasárnap délelőtti istentiszteleten. A 46. zsoltár szavait idézte: „Isten a mi oltalmunk és erősségünk! Igen bizonyos segítség a nyomorúságban. Azért nem félünk.” Ezt követően kifejtette, hogy a Festum Varadinum-féle közösségi ünnepek azt sugallják, hogy „van magyar élet, ami, ahogy lehet, élni akar. Magunkénak érezhetjük ezt a várost, megnő bennünk az a belső komfortérzet, ami szükséges ahhoz, hogy itt maradjunk.” Majd felidézte azt a történelmi eseménysort, amely a 46. zsoltárt is ihlette. Az asszír sereg minden útjába kerülő népet elpusztított, és a következő áldozat a zsidó nép lett volna. A sereg előtt már megérkeztek a zsidók közé az asszír követek, akik megadásra szólították fel őket, és azzal igyekeztek megrendíteni az ő hitüket, hogy azt szajkózták úton-útfélen: „csak meg ne csaljon az Isten, akiben bízol”. Ma is sokszor halljuk más körülmények között az „asszír követek” szólamait, figyelmeztetett Forró László, csak most ezek a mondatok úgy szólnak, hogy „nem kell hit”, „fölösleges gyermekeinknek a hitet tanítani”, „nem kell Isten, nem kell haza, család”, „nem kell karácsony, nem kell húsvét”. Hozzátette, hogy manapság sok embernek a hite csak egy flastrom, amit magára tapaszt a hétvégén, „de nem jó, ha megelégszünk ennyivel, mert akik megtapasztalták már az Úr erejét, tudják: legnagyobb kilátástalanságban is velünk van az Isten.”

Emlékeztető tábla

Az igehirdetés után Veres-Kovács Attila várad-olaszi parókus lelkipásztor lépett az úrasztalához és bejelentette, hogy Jakabffy László mérnök kérésének helyt adva több református templomban, így a várad-olasziban is egy emlékeztető táblát helyeznek el a következő felirattal: „Nemzetednek gyökeréhez, Őseidnek szent hitéhez, Testvér, ne légy hűtlen soha!” Veres-Kovács Attila kifejtette: „a templomban egyetlen táblának van létjogosultsága, ami Isten igéjét hirdeti. Minden más fölösleges. De jelen alkalommal a nagyváradi lelkészek márciusi találkozóján helyt adtunk Jakabffy László mérnök úr kérésének, hogy a református templomokban helyezzük el egy emlékeztető táblát. Ez emlékeztessen hitünkre és nemzethez tartozásunk hűségére. Jakabffy László lelkében is megfogalmazódott az, ami nagyon sokunkban: az aggodalom, melyre aztán Isten üzeni Krisztussal azt, hogy ne aggodalmaskodjatok a holnap felett. Egyetértünk a tábla figyelmeztetésével, hogy a hűtlenségnél nincs manapság nagyobb bűn, mert árulás van a hűtlenség mögött.” A tábla egyébként a templom déli bejárata felőli részen van elhelyezve.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!