ERDON Helyi hírek

2015.05.27. 15:44

Harminc százalékkal több bevétel

Látványosan, negyven millió euróval nőttek a Bihar megyei Közpénzek Felügyelőségének bevételei tavalyhoz képest, tudatta Ioan Mihaiu igazgató a Prefektusi Kollégium szerdai ülésén.

Látványosan, negyven millió euróval nőttek a Bihar megyei Közpénzek Felügyelőségének bevételei tavalyhoz képest, tudatta Ioan Mihaiu igazgató a Prefektusi Kollégium szerdai ülésén.

Míg öt-hat évvel ezelőtt a havi bevételek átlaga 150 millió lej volt, az idei év első négy hónapjának átlaga elérte a 200 millió lejt, mondta el az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatalnak, azaz az ANAF-nak alárendelt megyei intézmény vezérigazgatója. A leglátványosabban az idei bevételeik nőttek: míg tavaly az év első négy hónapjában ez 650 millió lej volt, az idén ugyanebben a periódusban a bevételeik összege 830 millió lej. Ez egy közel 30%-os növekedés, azaz egy negyven millió eurós plusz, melyhez hasonló eddig még nem történt, mondta Mihaiu.

Okok

Az igazgató szerint ez egyrészt az adócsalás elleni intézkedésekkel magyarázható, melyeket már két évvel ezelőtt bevezettek, másrészt az adóhatóságon belül megalakult Adócsalás elleni Igazgatóság tevékenységével. Az igazgatóság nyár óta a média főszereplője. „Hogy hibákat is elkövetnek? Ez természetes, hiszen még csak nemrég kezdték el tevékenységüket. Reméljük, nem lesznek visszaélések. De az eredményeik látványosak. Minden jövedelmet ellenőriznek, a legkisebb vállalkozásokon belülieket is.” - mondta Ioan Mihaiu.

Amint a későbbiekben elmagyarázta, bár sokan kritizálják az igazgatóságot, amiért a kis vállalkozásokkal foglalkozik, pont ezek azok, amelyek nagy része évekig nem fizetett szinte semmi adót, ugyanis a kisvállalkozók nagy része nem vallotta be jövedelmeit. Bihar megyében mintegy 750 a nagy és közepes vállalkozások száma, a kisvállalkozásoké pedig 17 ezer körüli. Utóbbiak képviselői eddig biztonságban érezték magukat, tudták, hogy ennyi céget lehetetlenség ellenőrizni. Viszont újabban, a sűrű ellenőrzések és a szigorú büntetések miatti félelmükben lemondtak a fiktív számlák kiállításáról, s minden jövedelmüket bevallják, tehát adót is a valós bevételeik után fizetnek.

Hatásos

A magyarországi testvérintézménnyel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) folyamatos az együttműködés, minden rendezvényükre meghívják a Bihar megyei kollégákat, hangzott el. Amint Ioan Mihaiu a résztvevők derültségére kifejtette, ez szerinte azzal is magyarázható, hogy Nagyváradról csinos, magyarul tökéletesen beszélő kolléganők szoktak ezekre elmenni.

A kis cégek ellenőrzése egyébként nem a hazaiak találmánya, mondta az igazgató, Magyarországon is így van, sőt, a NAV alkalmazottai pénzt is kapnak arra a célra, hogy különböző tárgyakat vásároljanak, vagy szolgáltatásokat vegyenek igénybe, s így kapják el az adócsalókat. A NAV két hölgy alkalmazottja például nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezett, egy másik alkalmazott pedig tetováltatta magát az ügy érdekében. Mind a rendelőt, mind a tetováló szalont bezárták végül, de - amint az igazgató kifejtette – nem is ez az, ami igazán számít, hanem mindennek a hatása a többi vállalkozóra.

Újdonság

Egy másik újdonság az adószám (áfa-kód) megítélésével kapcsolatos törvénymódosulás. Újabban „vérre menően” ellenőrizhetnek mindenkit, aki ilyet igényel, és ebben segítségükre vannak azok az elektronikus adatbázisok, melyet az önkormányzattól kezdve a rendőrségig minden érintett intézmény a rendelkezésükre bocsátott. Az igényléseknek több mint a felét visszautasítják, így megszűnik az a praktika, hogy valaki egy fiktív céget alapít, feketén folytat különféle tevékenységeket és míg az ellenőrzők feleszmélnek, a személynek már nyoma sincs.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!