ERDON Helyi hírek

2015.05.10. 19:06

Gyógyítani, és maradandót alkotni

Dr. Liviu Vlad sebészprofesszor a kolozsvári 3-as számú Sebészeti Klinika hajdani orvosa, majd igazgató- főorvosa, egyetemi tanár nem csak az emberek gyógyítója, hanem kitűnő művészeti adottságokkal rendelkező, figyelemre méltó képzőművész is.

Dr. Liviu Vlad sebészprofesszor a kolozsvári 3-as számú Sebészeti Klinika hajdani orvosa, majd igazgató- főorvosa, egyetemi tanár nem csak az emberek gyógyítója, hanem kitűnő művészeti adottságokkal rendelkező, figyelemre méltó képzőművész is.

Mi sem bizonyítja jobban, mint az a kiállítása, melyet az Erdélyi Történelmi Múzeum három termében nyitott meg. 120 képzőművészeti alkotást-festményeket, grafikát- állított ki Muri Transylvani Antiqui címmel.

Carmen Ciongradi, a Múzeum igazgatója, a kiállítást felvezető beszédében azon örömét fejezte ki, hogy a tárlat megvalósítására az Erdélyi Történelmi Múzeumban került sor. Dr. Liviu Vlad nem csak kiváló orvosprofesszor, de nagy érdeklődést tanúsít a történelem iránt is. Munkáiban megörökítette szülővárosának különböző idősíkokban, jellegzetes gótikus, reneszánsz és barokk stílusban épült műemlékeit, templomait, épületeit, utcarészleteit. Láthatjuk a Bánffy palota, a Gilovits- ház, Szent Mihály- templom, Karolina tér, Fellegvár illetve a város különböző jellegzetességeit. De Erdély jellegzetes tájait is megörökíti.

1978- ban Dr. Vlad Liviu először az orvosok szalonja kiállításán mutatkozott be. 1984-től egyéni kiállításokat is rendezett. Nemcsak Kolozsváron, de több csoportos kiállításon is résztvesz. Alkotásai magyarországi, görögországi, németországi, olaszországi, izraeli, kanadai múzeumokban, de műgyűjtők gyűjteményeiben is találhatók.

Dr. Ovidiu Pecican, a Babeş- Bolyai Tudományegyetem tanára, történész, író szakszerűen értékelte a kiállítást. Szerinte Liviu Vlad alkotásaiban az erdélyi történelmi identitás fejeződik ki. Alkotásaiból hiányoznak az emberek, a tömegek, a korrupt politikusok. Viszont az Erdély történelme iránti érdeklődése, érzékenysége fejeződik ki. Bizonyítják a derűs, világos színek, melyek uralják a munkákat. Ez örömöt, derűt sugároz, mely a nézőben pozitív érzelmeket vált ki.

Számomra jó volt látni azt a következetes művészi fejlődést, amely jellemzi Dr. Vlad Liviu egész életét, melynek alapja a racionalizmus, a szép teremtésének tudatos felvállalása. Kifejezi azt a belső derűt, mely a gyógyító orvost jellemzi, és a benne megnyilvánuló szép utáni vágy vonzódását. Hirdeti az élet egyediségét, az irreverzibilis időnek az alkotásban való megörökítését, a művészet azon erejét, hogy a jövőhöz tud szólni. Feltárja a ma szépségeit.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!