ERDON Helyi hírek

2015.05.27. 15:41

Egy dolog biztos: Debrecen a konkurens

Nemzetközi járatokat akar üzemeltetni a nagyváradi reptér. Minden még csak az elképzelések szintéjn mozog, csak egy biztos, hogy Debrecen Várad konkurense.

Nemzetközi járatokat akar üzemeltetni a nagyváradi reptér. Minden még csak az elképzelések szintéjn mozog, csak egy biztos, hogy Debrecen Várad konkurense.

Romániai légitérsaságokkal - a Tarommal, a BlueAir-rel és a Carpat Air-rel - és utazási irodákkal folytatott megbeszélést szerdán Nagyváradon Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Gheorghe Pasc, a Nagyváradi Reptér parancsnoka. A négy órán át folytatott megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón beszéltek az illetékesek a részletekről, de konkrétumról egyelőre nem tudtak beszámolni.

Népnemzeti légi politika

A megyei tanácsnak és a naváradi reptérnek szándékában áll nemzetközi járatokat ide csalogatni. A cél az, hogy Angliába, Írországba, Németországba, Olaszországba és Spanyolországba, Izraelbe lehessen légi úton eljutni Nagyváraról, illetve ezekből az országokból érkező repülők szálljanak le Nagyváradon. Cornel Popa leszögezte, hogy a nagyváradi reptér konkurense a Debreceni Repülőtér, és minden egyes késedelem, amit a váradi létesítmény a debrecenivel szemben elszenved, az behozhatatlan lesz, ezért sürgősen akcióba kell lépni. Arra a kérdésünkre, hogy mivel Debrecen és Nagyvárad közel vannak egymáshoz, a konkurencia helyett nem merült-e fel az együttműködés lehetősége, mind Cornel Popa, mind pedig Gheorghe Pasc irritáltan válaszoltak. Popa szavaiból azt lehetett kivenni, hogy ha együttműködnének, ez azt jelentené, hogy a váradi repteret be is lehetne zárni, míg Gheorghe Pasc felháborodottan mondta, hogy a Wizz Air új bázist létesített a debreceni repülőtéren. Pasc kifejtette, hogy a Debrecennel folyó versenyben akadályt jelent a járatok müködtetésének támogatására vonatrkozóuniós diretkíva. Ennek nyomán olyan járatra nem lehet Nagyváradon szubvenciót adni, mely járat Debrecenből anyagi támogatás nélkül működik, márpedig a Debrecen-Luton vonal ilyen járat. Mivel pedig a nagyváradi reptér is akar üzemeltetni Vérad-Luton járatot, erre nem kaphatnak a légitársaságok támogatást. Egyébiránt a Bihar Megyei Tanácsnak 2017-ig évi 495 ezer eurót van lehetősége járatszubvencionálásra fordítani.

Elképzelések

Alexandru Szlivka a TAROM légitársaság szolgálatvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szeptembertől indulnak újra a légitársaság Nagyvárad-Bukarest járatai és nem júniustól, ahogy azt eredetileg tervezték. Mint ismeretes, a nagyváradi reptéren jelenleg korszerűsítési munkálatok folynak, ezért nem fogad polgári járatokat a létesítmény. Mint Szlavik elmondta, szeretnék fenntartani a heti tizenhárom járatot, de ha lesz rá igény, akkor növelik is a járatok számát. Cornel Popa elárulta, hogy felmerült egy Nagyvárad-Tel Aviv járat létesítése is, ami első számú prioritás, és már idén decembertől charter járatok közlekedhetnek ezen az útvonalon. A megyei tanácselnök elmondta, hogy valószínüleg júniusban hiredtik meg a versenytárgyalást a nemzetközi járatok üzemeltetésére, a legkedvezőbb ajánlatokat benyújtó légitársaságokat fogják kiválasztani. Az elképzelések között szerepel dublini, londoni (Luton) frankfurti, müncheni, torinoi, milánoi, bergamoi, veronai, velencei, római, barcelonai és valenciai, valamint a már említett tel-avivi járat üzemeltetése. Gheorghe Pasc végezetül elárulta, hogy nagyon jól haladnak a reptérfelújítási munkálatok, melyek idén be is fejeződnek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!