ERDON Helyi hírek

2015.05.20. 13:20

Csillagszerző Matematikaverseny, országos döntő

A hét végén zajlott a Csillagszerző Matematikaverseny országos szakasza Nagyváradon. Az Eminescu Főgimnázium adott otthont a verseny megnyitójának.

A hét végén zajlott a Csillagszerző Matematikaverseny országos szakasza Nagyváradon. Az Eminescu Főgimnázium adott otthont a verseny megnyitójának.

Az ország 13 megyéjéből (Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Hargita, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szeben, Szilágy, Temes) valamint Hajdú-Bihar megyéből érkeztek a verseny résztvevői, összesen 81 diák mérte össze tudását. A megnyitó a tehetséggondozás jegyében zajlott, a versenyzők soraiból kerültek ki a fellépők. Népdallal köszöntötte társát András Zsolt Lövétéről (Hargita megye), Halász Dóra Nagyváradról, Varga Izabella és Demeter Krisztina Micskéről, Varga Adolf Rétyről (Kovászna megye); zongora játékkal Garfield Adrienne Kolozsvárról, Portik Ábel Szovátáról (Maros megye); míg néptánccal a Görböc néptánccsoport szólt az ifjú matematikusukhoz, szintén a versenyzők által, soraiban táncolva Erdei Csongor, Kelemen Hunor, Zöld Máté, Bagosi Ákos és Varga Kinga Micskéről illetve Miklós Csenge Sepsiszentgyörgyről (Kovászna megye). A megnyitón jelen volt Nan Gabriella matematika szakos tanfelügyelő, illetve Szabó Ödön képviselő.

Logikus gondolkodás

Utóbbi elmondta: nagyon fontosnak tartja a logikus gondolkodásra való nevelést, mely minden területen elengedhetetlen velejárója a fejlődésnek, a megvalósításoknak, az ügyintézésnek. Fontosnak tartja a digitalizált világunkban azon találkozókat, rendezvényeket, ahol a személyes kapcsolatok kialakítása, azok megtartása kihangsúlyozott, ahol teret kapnak a barátságok kialakításának lehetőségei, eszmecserék. A Csillagszerző Matematikaverseny országos szakbizottságának elnöke, dr. Debrenti Edit, a Partiumi Keresztény Egyetem tanára az oktatómunka minőségi oldalát világította meg, kiemelve a pedagógusi lelkület és eredményesség fontosságát, közben vizsgálva a matematikában tehetséges és eredményes emberek igényeinek, elvárásainak metszetét, közös tulajdonságait.

A jó matekes másban is jó

Két diák is szót kapott: Garfield Adrienne elmondta, hogy szeret országos versenyekre járni, mert ott hasonló gondolkodású diákokkal találkozik, akikkel nagyon jól megértik egymást, szerinte aki jó “matekes” az másban is jó, a Csillagszerző Matematikaversenyt pedig a gondolkodás versenyének tartja, míg Varga Adolf visszaemlékezett arra, hogy V. osztályos korában nagyon nagy élménynek tartotta, hogy országos versenyre juthatott be, s ezt neki a Csillagszerző Matematikaverseny jelentette, amelyre három év után újra sikerült eljutnia. Az országos fordulót Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes, a versenybizottság ügyvezető elnöke nyitotta meg, sikeres versenyzést, barátkozást, kellemes és tartalmas időtöltést kívánva a jelenlévő diákoknak és kísérő tanáraiknak. Az országos forduló támogatója a Bihar Megyei Tanács RMDSZ frakciója és az Europrint Nyomda. A verseny eredményeinek részletezésére visszatérünk.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!