ERDON Helyi hírek

2015.04.27. 17:11

Parlamentárium: Európa múltjáról és jövőjéről

Sógor Csaba EP-képviselő meghívására egy erdélyi újságírócsoport, köztük szerkesztőségünk munkatársa is részt vett az Európai Néppárt által szervezett brüsszeli kisebbségügyi meghallgatáson.

Sógor Csaba EP-képviselő meghívására egy erdélyi újságírócsoport, köztük szerkesztőségünk munkatársa is részt vett az Európai Néppárt által szervezett brüsszeli kisebbségügyi meghallgatáson.

A programban az Európa Parlament egyik épületszárnyában kialakított Parlamentárium elnevezésű látogatóközpont megtekintése is szerepelt. Az ingyenes kiállítás az Európai Unió 24 hivatalos nyelvén nyújt tájékoztatást, és a fogyatékkal élők számára is hozzáférhető, illetve külön tartalommal várja a gyerekeket. A Szolidaritás sétányon, a brüsszeli európai negyed szívében elhelyezkedő Willy Brandt-épület körülbelül 3000 négyzetméternyi kiállítótérnek ad otthont három szinten. A tárlat hat állandó és egy időszakos kiállítótérből áll, valamint számos szolgáltatást kínál a vendégeknek, többek közt kávézóval, bolttal és olvasóteremmel várj őket.

Tekintve, hogy mind az EP-ben, mind pedig a Parlamentáriumban 24 nyelvet használnak, a kiállítás az ideillő „hangok alagútjával” kezdődik, melynek során a látogató megmerítkezhet Európa soknyelvű örökségében. A látogatóközpont e részében megjelenik számos, Európa egészével kapcsolatos közös kérdés és aggodalom, illetve háromdimenziós makettek mutatják be az EP három székhelyét.

Az Európa előfutáraival és a Schuman-nyilatkozattal kezdődő részben a látogatók nem csupán az Egyesült Európa első megálmodóit ismerhetik meg, hanem felderíthetik az európai integráció ötven évét. Álló helyzetű, átlátszó Európa-térképek ismertetik az EU fokozatos bővítési folyamatát, amit hét interaktív installáció követ, amelyek az egymást követő európai szerződéseket foglalják össze. Emellett 150 ikonikus kép jelzi azokat az eseményeket, melyek megváltoztatták Európa arcát.

Ma és holnap

E ponton a vendégek megtudják, milyen jelenlegi kérdésekkel és jövőbeni kihívásokkal szembesülnek az EU polgárai és intézményei. E kiállítótér első szakasza a mai Európai Parlamentet mutatja be. Megismerhetjük az EP különböző képviselőcsoportjait, és tevékenységeit, illetve „találkozhatunk” a 751 európai parlamenti képviselővel, megnézhetjük és válogathatunk a videofalon közzétett üzeneteikből. A második szakaszban a polgároké a főszerep. Interaktív installációk segítségével mutatják be a polgárok vezető szerepét az európai projektben. Emellett a látogatók lehetőséget kapnak, hogy leírják az EU jövőjére vonatkozó kívánságaikat, amelyeket a tárlat végén kivetítenek a falakra.

A következő szakasz kifejti az „egység a sokszínűségben” európai jelmondat mögött rejlő üzenetet. A látogatóközpont egyik legegyedibb attrakciója a hatalmas 3D-s fényinstalláció, a váltakozó háromdimenziós Európa-térkép a fény változásával bemutatja különböző közvélemény-kutatások eredményeit. Ezután a látogatók virtuális körutat tehetnek Európában a padlóra vetített Európa-térkép segítségével. A multimédiás tárlatvezetőként szolgáló hordozható szkennerekkel a látogatók elutazhatnak az őket érdeklő országba vagy régióba, hogy pontosan megtudhassák, milyen európai uniós projektek, ügynökségek vagy székhelyek léteznek a 28 tagállamban.

A plenáris ülésterem- vagy vitaterem- hatalmas, kör alakú, digitális vetített képe- Dolby Surround hangzással- egyenesen a parlamenti folyamatok kellős közepébe juttatja a látogatót. 12 perces film mutatja be a különféle parlamenti helyszíneket, kitérve a 751 EP-képviselő szerepére és tevékenységére, közben pedig egyszerre oktató és szórakoztató módon kalauzolja végig a látogatót a jogalkotási folyamaton.

Mindennapi élet

Európa 500 millió polgára a tudás, a tehetség, a képességek és az értékek kiváló forrását jelenti. A mindennapokat bemutató szakasz közeli és személyes példákon át mutatja be, hogyan befolyásolják az Európai Parlament döntései az európaiak mindennapi életét. A látogatók kisfilmek sorozatán keresztül 54 európai polgár történetét nézhetik meg, akik arról mesélnek, hogy az Európai Unió és az uniós politika hogyan befolyásolta életüket, munkájukat és terveiket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!