ERDON Helyi hírek

2015.04.07. 13:22

Nyílt napok a Şagunában

Nagyvárad- Ezen a héten, április 7-9. között nyílt napokat szerveznek a magyar osztályokat is működtető váradi Andrei Şaguna Műszaki Kollégiumban. Kedden Huszár István alpolgármester is ott járt.

Nagyvárad- Ezen a héten, április 7-9. között nyílt napokat szerveznek a magyar osztályokat is működtető váradi Andrei Şaguna Műszaki Kollégiumban. Kedden Huszár István alpolgármester is ott járt.

Az Iskola másképp-hét keretében április 7-9. között nyílt napokat szervez az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium többek közt azzal a céllal, hogy arra hívják fel a figyelmet: nincs igazuk azoknak, akik lesajnálónak tartják a kétkezi munkát, vagy valamiféle büntetésként riogatják a gyermekeiket azzal, hogy ha nem tanulnak, akkor csupán szerszámgéplakatos vagy esztergályos lesz belőlük. Holott egy munkáját jól végző, szakmailag felkészült szerelőre vagy asztalosra bármikor szükség lehet, hiszen nem mindenkiből lehet mérnök, jogász vagy közgazdász. Ezen gondolatoktól vezérelve kedd délelőtt Huszár István alpolgármester is felkereste a tanintézményt, és elkísérte őt Haubenreich Evelyn, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum XI. A osztályos tanulója is, aki az Egy nap a városházán, Nagyváradért! nevű program keretében kapcsolódott be néhány óra erejéig az önkormányzati munkába.

Az iskolában Olar Cristinco igazgatónő és Biró Ildikó igazgató-helyettes fogadták a vendégeket, és kalauzolták őket a különböző műhelyekben (asztalos, fémmegmunkáló, esztétika, textil, elektrotechnika, konyha stb.), ahol szaktanárok magyaráztak el, hogy éppen milyen tevékenységek zajlanak ott. Kiderült, hogy a sztereotípiáktól eltérően nem koszos, omladozó falú és törött ablakú termekben, forgács és szeméthegyek közt dolgoznak középkori viszonyok közt a diákok, hanem az oktatási körülmények korszerűek és európai színvonalúak, annál is inkább, hogy néhány évvel ezelőtt az Európai Unió Regionális Operatív Programjának (Regio) támogatásával felújították és dotálták ezeket a laboratóriumokat. Huszár István nosztalgiázva (az 1. számú Ipari Líceumban végezte középfokú tanulmányait) az egyik esztergapadot ki is próbálta, Haubenreich Evelyn pedig abban a helyiségben érezte magát a legjobban, ahol beülhetett egy gépjárművezetői szimulátorba.

Iskolázási ajánlat

Amúgy az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium magyar szakos osztályaiba jelenleg 144 diák jár, de valójában nagyobb ezek száma, hiszen román osztályokban is tanulnak magyar fiatalok. A 2015-2016-os tanévben líceumi magyar nappali tagozaton kilencedik osztályban az emberi test higiéniája és esztétikája szak indul (28 hely), szakiskola nappali tagozaton autószerelő szak (28 hely) és villanyszerelő szak (28 hely).

Nappali tagozaton július 3-7. között történik a beiratkozási űrlapok kitöltése és leadása az általános iskolák titkárságán, július 14-én a számítógépes elosztás, július 16-24. között pedig az iratok benyújtása a kollégium titkárságán. A szakiskola esetében ezen szakaszok időpontjai: július 15-18., augusztus 20-21., valamint szeptember 3-4. Érdemes még tudni, hogy a kollégium diákjai ösztöndíjban részesülhetnek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!