ERDON Helyi hírek

2015.04.26. 15:27

Nemmel szavaztak az ügynökségre

Főleg a megye fenntartható fejlesztésére irányuló ügynökség megalakítása kapcsán voltak viták a Megyei Tanács pénteki ülésén. A PSD ellenezte az érintett tervezetet, a többiek megszavazták.

Főleg a megye fenntartható fejlesztésére irányuló ügynökség megalakítása kapcsán voltak viták a Megyei Tanács pénteki ülésén. A PSD ellenezte az érintett tervezetet, a többiek megszavazták.

A pénteki ülésen egyebek mellett a megyének alárendelt intézmények költségvetéséről, két, összesen 89 millió lej értékű kölcsön felvételéről, több útvonal-licenc jóváhagyásáról és a már említett ügynökség megalakításáról szavaztak a tanácsosok.

Nem támogatják

Az ügynökség megalakításáról szóló tervezet szavazásra bocsátása előtt Ovidiu Copil PSD-párti tanácsos felszólalása során azt kifogásolta, hogy bizonyos módosulásokat nem tárgyaltak meg a szakbizottságban, nem tudja, egyáltalán mikor határoztak minderről. „A másik két ezzel kapcsolatos tervezetet meg visszavonták. Olyan ügynökségeket akarnak létesíteni, melyekhez hasonló már létezik. Mi az eredeti tervezetet támogattuk, nem a módosítottat. A PSD nemlegesen fog szavazni.” – mondta a tanácsos, aki azt is szóvá tette, hogy a tervezet olyan, vagyonügyi jellegű cikkelyeket is tartalmaz, melyek megszavazása kétharmados többséget tesz szükségessé. Carmen Soltănel jegyző viszont kifejtette, hogy a törvény lehetőséget nyújt arra, hogy a változásokat a gyűlésen belül tárgyalják meg, s azáltal, hogy a vagyonügyi kérdéseket belefoglalták a tervezetbe, a 215 törvény 17. cikkelye szerint csak egyszerű többség szükséges.

Tízen ellene

Cornel Popa megyei tanácselnök elmondta, hogy az ügynökség az uniós pénzalapok lehívását szolgálja, „ha ellene szavaznak, ezzel a megye fenntartható fejlődése ellen foglalnak állást”. Végül a tervezetet a PSD-pártiak tíz ellenszavazata mellett szavazták meg, akárcsak azt, amely azt is tartalmazza, hogy az ügynökségnek az eredetileg a Patrioţilor utcára tervezett székhelye az Aradi úton lesz.

A Bihar megye fenntartható fejlődését szolgáló ügynökség egy olyan, közösségek közötti egyesületként működik majd, melynek tevékenysége a térség hosszútávú fejlődését tekinti céljául, Bihar megye 2014-2020 közötti időtálló fejlesztési stratégiája alapján – áll a határozat indoklásában.

Halálán?

A következő napirendi pontokról már egyetértésben szavaztak a tanácsosok. A gyűlés végén Bogdan Florin Emil PSD-párti tanácsos kért szót. „A gyűlést befejeztük, a napirendi pontok között nem szerepelnek a különfélék” – mondta először Cornel Popa, de végül a tanácsos mégis szót kapott. Mint mondta, szombaton sorsdöntő meccse l esz az FC Biharnak, mely akár ki is eshet, egyébként pedig oda jutott, hogy a bíró honoráriumát sem tudja kifizetni. Felhívást intézett a tanácsosokhoz, hogy menjenek el a meccsre, s támogassák legalább ezzel a csapatot. „Valamikor volt pénze a klubnak, mostanra viszont semmije sem maradt. Valószínű, hogy rosszul gazdálkodott, ezt nem tudom megállapítani. De a Megyei Tanács még mindig felel érte, s mint ahogy, ha valaki meghal, joga van egy tisztességes temetéshez, úgy a csapatot sem kellene cserben hagyni” – mondta a tanácsos. A tanácselnök erre válaszolva kifejtette: a maga részéről támogatja azt, hogy a tanácsosok menjenek el a meccsre és fizessenek akár többet is egy jegy áránál, azonban a tanács maga nem tud hozzájárulni a csapat fenntartásához még egy kevés összeggel sem, mivel ehhez három entitásból álló egyesületre lenne szükség, melynek mindhárom tagja egyforma mértékben kellene hozzájáruljon. „Nem akarjuk magára hagyni a csapatot, de nem mi csináljuk a törvényt. Fájdalmas számunkra, hogy ilyen sorsra jutott az FC Bihar, most is megbeszélések zajlanak ez ügyben, nem kizárt, hogy megoldás is születik, de szükséges, hogy mások is jöjjenek, akik pénzzel támogatnák. Felhívást intézek azokhoz, akik erre hajlandóak lennének, hogy jelentkezzenek” – mondta a tanácselnök.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!