ERDON Helyi hírek

2015.04.08. 11:27

Nagyszabású Bor-Bál lesz Nagyváradon

A Nagyvárad központjában található Vura Vinotéka és a helyi Borbarátnők Társasága április 18-án, szombaton 19 órától a PKE dísztermében szervezi meg Erdély és Partium első nagyszabású Bor-Bálját. A részletekről Pálfi Noémi főszervező tájékoztatta honlapunkat.

A Nagyvárad központjában található Vura Vinotéka és a helyi Borbarátnők Társasága április 18-án, szombaton 19 órától a PKE dísztermében szervezi meg Erdély és Partium első nagyszabású Bor-Bálját. A részletekről Pálfi Noémi főszervező tájékoztatta honlapunkat.

Pálfi Noémi főszervező szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: a Vura Vinotéka és a Borbarátnők Társasága céljai közé tartozik amúgy is, hogy a magyar borokat, illetve a borkultúrát úgymond kicsit közelebb hozza az emberekhez, valamint felvirágoztassa a minőségi borok és a mértékletes borivás kultúráját. Ez a bál így tényleg a borról, illetve a borkultúra népszerűsítéséről szól, ahol senkit se választ el egymástól az egyházi- vagy párthovatartozása, a bevételt pedig a környékbeli, egykor nagyon híres érmelléki borvidék támogatására, felkarolására, promoválásra fordítják, az ottani boroknak a bemutatására. Sajnos a kommunizmus akkora kárt tett ezen a téren is, hogy még napjainkban is csak alig-alig ébredezik az évszázadokon keresztül méltán híres érmelléki borvidék. Szerencsére azonban most már sokan próbálkoznak a termeléssel, és egyre jobb borokat készítenek.

Az összegyűlt pénzből terveik szerint ugyanakkor egy olyan konferenciát vagy szakmai fórumot fognak szervezni, ahol le tudnak az illetékes képviselőkkel ülni tárgyalni, hogy tényleg közös erővel tovább lehessen lépni. Épp ezért a bál egyik jelentős pontja, hogy az előcsarnokban egy csodálatos kiállítás lesz látható, Sófalvi István „Érmelléki borospincék” című tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők. „Reméljük, hogy nem vagyunk az utolsó órában, mert tudom, hogy nagyon sok helyen a pincesorok nagyon rossz állapotban vannak. Fontos, hogy ezek ne semmisüljenek meg, mert fantasztikus turisztikai látványosságok is lehetnének, ha tényleg beindulna a borturizmus, és sikerülne borutakat létrehozni”- hangsúlyozta Pálfi Noémi.

Neves vendégek

Megtudtuk azt is, hogy az április 18-i, remélhetőleg közösségi alkalmat teremtő rendezvény magas színvonalát a neves meghívottak és borászok biztosítják elsősorban. Amíg érkeznek a vendégek, Thurzó Zoltán zongoraművész játszik klasszikus műveket, és nagy örömükre szolgál, hogy Németh Ágnes, a VinCe szakmai magazin főszerkesztője, Közép-Európa talán legnívósabb borfesztiváljának a főszervezője fővédnöki minőségben, míg dr. Mészáros Gabriella borszakértő, nemzetközi borakadémikus díszvendégként lesz jelen. A védnöki tisztet Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa tölti be.

Főtámogató a jobbnál-jobb borokat biztosító hat pincészet lesz. A három környékbeli borászat (Balla Géza pincészete – Arad Hegyalja, Nachbil pincészet – Szatmárbéltek, Vinca pincészet – Kárásztelek) mellett a régi királyi borvidék (Maurer Oszkár – Szerémség), és a mai „királyi” borvidék: Tokaj (Béres Szőlőbirtok és Pincészet és a Tokaj Kereskedőház) képviselteti magát. A bál műsoros részében Andrejszki Judit, a régizene ismert és több rangos díjjal elismert emblematikus alakja Bor és szerelem címmel válogatást ad elő a XVI–XVII. század zeneirodalmából (csembaló, ének). A hangulatot pedig a Nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes fergeteges műsora fokozza. Az est színvonalát tovább emeli, hogy a műsorvezetője Csűrös Csilla, a Kossuth rádió gyönyörű szép magyarsággal beszélő szerkesztő-műsorvezetője, a bál zenekara pedig a Sanzon együttes. Molnár Levente, a helyi Hilton vendéglő sous-chéfje álmodja meg a hideg-meleg svédasztalos büfé-vacsora menüpontjait,s minden borászat 3-féle bemutatandó borából egy a vacsorához lesz párosítva.

A tombola és árverés (borok és helyi képzőművészek alkotásai) szakítja meg a táncot egy rövid időre. Említést érdemel még, hogy 18 -féle minőségi borból korlátlanul lehet fogyasztani, és Balla Gézának az új pezsgőjével fogják várni a vendégeket. A bálba a jegyek korlátozott számban igényelhetőek, előzetesen a vinotekavura@gmail.com, facebook: Vinoteka Vura vagy a +40755119958-as telefonszámon.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!