ERDON Helyi hírek

2015.04.02. 09:37

Lengyel illusztrációk gyerekeknek

Erdők, mezők, állatok és kalózok címmel nyílt kiállítás lengyel meseillusztrációkból április 1-jén délután a Partiumi Kersztény Egyetem emeleti kiállítóterében.

Erdők, mezők, állatok és kalózok címmel nyílt kiállítás lengyel meseillusztrációkból április 1-jén délután a Partiumi Kersztény Egyetem emeleti kiállítóterében.

A Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékével és a Bukaresti Lengyel Intézettel közösen gyerekeknek készült lengyel illusztrációkat bemutató kiállítást szervezett, amelynek megnyitójára április 1-jén került sor a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában. A megjelenteket Sz. Horváth István a PMMC igazgatója köszöntötte, a kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész nyitotta meg. Mint elmondta, az illusztráció, különösen a gyermekkönyv-illusztráció esetében nem csak a szöveg- és képvizsgálatra tevődik a hangsúly, hanem egy kevert médiumra, egy mediális hibridre. „Így tehát a képet nem úgy kell néznünk, mint valamiféle alárendelt kiegészítőt, amely másodlagosan viszonyul a szöveghez, hanem mint egy olyan üzenethordozót, amely egyfelől a szöveggel való szimbiózisban nyeri csak el teljes jelentését, másrészt pedig mint önálló alkotás teljesedik ki” – mondta el Kányádi Iréne.

Tárlat

A tárlat kapcsán technikai szempontból nem lehet beszélni egységes anyagról, mivel megtalálhatók a temperával vagy akrillal festett illusztrációk, kollázsok, grafikák, vegyes technikával készült munkák. Ami közös a munkákban, „az a kifejezésnek az az érzékenysége, amely képes megfogni a gyermek lelkét és feltárni neki a mesék birodalmát, ugyanakkor felnőtt szemmel nézve is önálló alkotásnak tekinthetők” – hangzott el. A munkák a növény- és az állatvilág, valamint a kalózok témája köré csoportosulnak, életre kelnek rajtuk a szimbolikus, stilizált, archetipiális alakok, megszemélyesített állatok. Színviláguk, ábrázolásmódjuk által egy mágikus, álomszerű, tudatalatti világba vezetik a tárlat látogatóit. A kiállított munkáknak egy érdekes szempontja az is, hogy ezek az illusztrációk amellett, hogy hangsúlyt fektethetnek az egyéni formai stílusra, előtérbe helyezhetik a szórakoztatást is – mondta el Kányádi Iréne, kiemelve néhány lengyel alkotót: Jaroslaw Rosokha, Franciszek Masluszczak, Bohdan Butenko, Andrzej Dudzinski és Janusz Stanny. A tárlat április 16-ig látogatható.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!