ERDON Helyi hírek

2015.04.21. 16:32

Külföldi diákok Váradon

Egy nemzetközi iskolák közötti együttműködési projekt keretében látogatott Nagyváradra kedden ötven olaszországi, magyarországi és szlovéniai diák.

Egy nemzetközi iskolák közötti együttműködési projekt keretében látogatott Nagyváradra kedden ötven olaszországi, magyarországi és szlovéniai diák.

Koszta Gyöngyi, a váradi Ady Endre Líceum tanára, váradi projektvezető elmondta, hogy egy olasz civil szervezet valamint az olasz Friuli-Venezia Giulia tartomány által finanszírozott program célja az, hogy az abban részt vevő partneriskolák – egy goriziai és egy szlovéniai iskola, a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázim és a nagyváradi Ady Endre Líceum – diákjai felkeressék az I. világháborúhoz kapcsolódó emlékhelyeket. A program első fázisában a váradi Ady Endre Líceum diákjai látogattak el Goriziaba, Doberdoba, Triesztbe és Udinébe, most pedig negyvenként olaszországi és szlovéniai valamint nyolc debreceni diák jött el Nagyváradra. Itt a tegnapi nap folyamán meglátogatták a római katolikus püspöki palotát, majd a váradi városházán fogadta őket Huszár István, a város alpolgármestere és Sárközi Zoltán helyi tanácsos, ezt követően pedig az Ady Endre dísztermében folytatódott a program. Az iskola dísztermében a 4. nagyváradi királyi honvéd gyalogezred történetét ismertetták a vendégekkel, akik láthatták Kecse a Attila gyűjtő által az eseményre elhozott I. világháborús relikviákat is. Ezt követően a diákok elmentek a Rulikowski temetőbe, ahol megkoszorúzták az I. és a II. világháborús emlékművet. A külföldi vendégek tegnap visszatértek Debrecenbe.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!