ERDON Helyi hírek

2015.04.29. 13:09

Kristófi-tárlat lesz a városházán

A XXIV. Festum Varadinumon május 6-án, szerdán 14 órakor Kristófi János festményeiből nyílik kiállítás a városházán. A részletekről Huszár István alpolgármester és a család tájékoztattak.

A XXIV. Festum Varadinumon május 6-án, szerdán 14 órakor Kristófi János festményeiből nyílik kiállítás a városházán. A részletekről Huszár István alpolgármester és a család tájékoztattak.

Az irodájában tartott szerdai sajtótájékoztatóján Huszár István alpolgármester kifejtette: a Kristófi-családdal közösen úgy döntött, hogy az idei Festum Varadinum keretében a kabinetje tárlatot szervez Kristófi János nagyváradi festőművész, díszpolgár életművéből a városháza dísztermében május 6-án, szerdán, s ezentúl minden évben arra törekednek majd, hogy az ünnepségsorozaton belül kiállítsák valamilyen helyi művész alkotásait. A műsorfüzetben található időponttal ellentétben azonban a vernisszázst nem 11 órától, hanem 14 órától tartják. A rendezvényen a művész egyik fia, Kristófi Kristóf ötlete nyomán levetítik azt, a Román Televízió magyar szerkesztősége által készített, román feliratos dokumentumfilmet, mely az akkor 80 éves Kristófi Jánost tárlatvezetés közben mutatja be.

Kristófi Kristóf köszönetet mondott a lehetőségért, annál is inkább, mert mint mondta, bántotta a családot, hogy az édesapja halálakor a helyhatóság még egy részvéttáviratot sem küldött. Arra hívta fel a figyelmet: a nagyobb retrospektív kiállításokon általában 200-250 személy vett részt, s ezek közül is kiemelkedő egy 2010-es budapesti tárlat, mely alkalomból még maga a festőművész is meglepődött a nagy érdeklődést tapasztalva. Tőkés László európai parlamenti képviselő akkor úgy összegezte az életútját, hogy „Hűség Istenhez és az erdélyi néphez” (Kristófi Kristóf ezt javasolta a mostani kiállítás címéül), Banner Zoltán művészettörténész pedig méltató szavaiban azt nyomatékosította, hogy a hitből merítette erejét, és a művészete három pillére épül: a szülőfalu Monospetri, Nagyvárad és a transzilvanizmus ihlető élményére.

A jövő heti tárlat amúgy a család birtokában levő festmények közül kiválasztott 15-20 alkotást vonultat fel, és ezeket a Festum végéig lehet majd megtekinteni. Kristófi Kristóf ugyanakkor arról is beszélt: szeretnének méltó teret biztosítani édesapjuk örökségének. Elképzeléseik vannak, csak segítségre lenne szükségük az önkormányzat vagy a római katolikus püspökség részéről, de akár az is előfordulhat, hogy a családi ház alagsorában alakítanak ki galériát.

Lezárt híd

Egy másik témára áttérve Huszár István bejelentette: reggel iktatták az első olyan megkeresést, melyben már a Szent László-híd szerepel hivatalos megnevezésként. A Szigligeti Színház kérte, hogy a május 19-24. között lebonyolítandó nemzetközi táncfesztivál nyitónapján 11.30-12.00 óra között zárják le a forgalom elől az átkelőt, ugyanis egy látványos felvonulást terveznek oda, 200-300 léggömbnek az eregetésével. Jó hír, hogy Ilie Bolojan polgármester sem látja akadályát ennek.

Az alpolgármester kiemelve azt, hogy nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a kultúra, a helyi értékek ápolására úgy fogalmazott: azt szeretné, ha a várban olyan civil szervezetek, társaságok kapnának helyet, akik a turisták számára is látható, érdemi tevékenységet folytatnak, a hatékony marketing érdekében pedig már most promoválni kéne a létesítményt egy megfelelő stratégia mentén.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!